На 21 март 2017 г. Владислав Стоянов се контузи тежко

...
На 21 март 2017 г. Владислав Стоянов се контузи тежко
Коментари Харесай

Владо Стоянов: Моят случай е много рядък


На 21 март 2017 година Владислав Стоянов се контузи тежко по време на подготовка на националния тим преди международната подготовка с Холандия. Вратарят на Лудогорец скъса патерално сухожилие на лявото коляно, поради което бе опериран незабавно в Букурещ. Впоследствие контузията се усложни и Стоянов претърпя още четири хирургически интервенции в клиника в Барселона.

Наскоро възобновяване на Владислав Стоянов в Испания завърши и той към този момент е в Разград. Ежедневно вратарят е подложен на специфична рехабилитация в новия медициски център на клубната база и чака с неспокойствие деня, в който ще стартира тренировки.

В искрено изявление за клубния уебсайт Владислав Стоянов показа по кое време чака да се върне на терена, по какъв начин протича възсановяването му и какво чака от борбата за купата.

- Владо, завърши последният стадий от възобновяване ти в Испания. Какво е положението ти все още и може ли да се каже, че контузията към този момент е изцяло овладяна?

- Приключихме още един стадий от възобновяване. Последната намеса бе януари тази година. Засега всичко е наред. Всички проучвания, всички индикатори в действителност са доста положителни. Самите доктори и физиотерапевти не чакаха толкоз положителни резултати. Да се надяваме, че възобновяване ще продължава по този начин и отсега нататък.

- Всички се питат по кое време Владислав Стоянов ще стартира тренировки и по кое време ще го забележим още веднъж на терена?

- На този въпрос не може да отговори никой. Дори докторите. Моят случай е доста необичаен. Да не кажа, че е единственият сходен случай в историята. Никой не може да каже крайни периоди. Ние обаче сме си сложили цели. Ако всичко върви обикновено, в случай че всичко се развива в вярната посока, може би до два месеца ще стартира да търча и лека бавно да встъпвам в лятната подготовка с тима.

- Това значи, че за мачовете през новия сезон можеш да бъдеш на линия?

- Надявам се. Това сме си го сложили за цел с докторите и физиотерапевтите. Искам през новия сезон да бъда на терена.

- Точно година след травмата стана ли изцяло ясно каква е повода за затрудненията, довели до серията медицински интервенции в Испания?

- Първо, получи се една болнична зараза, която действително може да се случи на всички места. По-големият проблем бяха неправилните дейности на доктора в Румъния, който ме оперира. Получи се серия от неточности. Излезе по този начин, че докторът нямаше правилно решение. Оттам се стигда до тази тъга, която ме принуди да отпътува за Испания и да се подложа на серия интервенции.



- Какво следва оттук насетне? Как ще продължи възобновяване ти?

- Първият стадий от възобновяване бе в Испания. Трябваше да се раздвижи кракът. В момента към този момент е съвсем раздвижен. Естествено, има още да вършим флексии. Сега с физиотерапевтите в Лудогорец, които са по отношение на сътрудниците си в Испания, сме създали стратегия, по която ще работя. Ще вървя до Испания през две, три седмици за контролни прегледи. Според това по какъв начин реагира коляното ще се вземе решение дали да се усилват или да се понижават натоварванията.

- Кой бе най-тежкият интервал за теб през последната година?

- То не са един и два моментите. Може би след първата почистваща интервенция и серията антибиотици да схвана, че де факто нищо не сме свършили, а нещата са станали много по-зле. Най-тежкият миг беше след първата интервенция, когато просто трябваше кракът ми да бъде избавен. Не ставаше изобщо въпрос за спорт. Лекарите ми споделиха в прав текст: „ Момче, сега би трябвало да ти отрежем крайници “. Това бе най-тежкият миг. След интервенциите имаше лекуване със серия антибиотици. Въпросът беше дали ще може да се овладее инфекцията, дали костта ще успее да се почисти от бактериите. През тези два, три месеца, макар антибиотиците, нямаше цялостна гаранция, че ще се оправим с инфекцията. Това бе най-шоковият и най-трудният интервал за мен.

- Когато чу тези ужасяващи неща от лекарите какво ти мина през мозъка? Вярваше ли, че в действителност може да се случи или бе уверен, че един ден още веднъж ще играеш футбол?

- Няма по какъв начин да не ти мине през мозъка, че може към този момент да не играеш, откакто ти го споделят топ-специалисти. Още първия ден докторите, които се грижиха за мен ми споделиха, че най-важното е да съм здрав в главата. И да съм положителен. Обясниха ми, че даже да създадат всичко, както би трябвало, в случай че не мисля положително, няма късмет да се оправя. Мога да кажа, че от първия ден бях положителен и знаех, че още веднъж ще имам късмет да играя. Превърнах се в легенда в тази болница. Сега си приказваме с докторите, че подобен положителен и здрав душевен пациент като мен не са имали. Клиниката в Барселона е на топ равнище. В нея идват безусловно всички именити спортисти. Наскоро там бе Мангала от Манчестър Сити който в този момент играе в Евертън. Също и Менди от Манчестър Сити, който се води за най-скъпия бранител в света. Кедира от Ювентус също е идвал. Клиниката в действителност е доста добра.

- Как минаваше един твой ден в клиниката?

- Аз си го бях направил като лагер. След като излекувахме инфекцията, заран вървях на физиотерапия, която продължаваше два часа, два часа и половина. Следваше отмора, а след обяд още веднъж физиотерапия. И по този начин всеки ден.

- Кой е индивидът, който ти оказа помощ най-вече през този интервал?

- Естествено жена ми. Тя постоянно бе до мен. Подкрепяше ме. Беше мъчно и за нея, само че в никакъв случай не падна духом. Поне не пред мен. Носеше ми положителни страсти. Но съм признателен и на други хора. На другари. На цялото управление на Лудогорец, които непрекъснато ми звъняха. Да не кажа всекидневно. Чувах се с хора от клуба. Постоянно се интересуваха по какъв начин се усещам, по какъв начин върви възобновяване. Питаха ме имам ли потребност от нещо, какво би трябвало да се направи и така нататък В това отношение управлението на Лудогорец ми оказа помощ доста, тъй като е доста значимо да усещаш поддръжка от клуба и хората, с които работиш. Не на последно място бих желал да благодаря на управлението на БФС, което също ми оказа сериозна поддръжка.

- Труден ли е животът отвън терена?

- Естествено. За всеки състезател най-лошото нещо е травмата. В моя случай няма какво да се направи. Времето обратно не мога да върна. Гледам напред. Гледам по какъв начин да се възстановя изцяло, да съм здрав и да се завърна на терена.



- Лудогорец води борба с ЦСКА-София за купата? Вярваш ли, че отборът ще стане за седми следващ път първенец?

- Тази година несъмнено борбата за купата е по-завързана. ЦСКА-София направи тим. Запазиха си футболистите. Надградиха с нови попълнения. Левски също направи огромна селекция и назначи умел треньор. Берое демонстрира неизменност и играе сносно. Наистина шампионата тази година е много по-интересно. Аз обаче считам, че Лудогорец е над другите тимове. И като характерности, и като отбор. Вярвам, че в оставащите мачове до края на сезона Лудогорец ще покаже това, което може и ще завоюва за седми следващ път купата. Няма да бъде елементарно, само че ще сме първенци.

- Кой ще бъде решаващият фактор за крайния триумф в оставащите девет мача от първата шестица?

- Решаващият фактор ще бъде кой ще има по-здрави нерви в двата директни дуела в Разград и София. Ще има значителен заряд. Ще бъде игра на правилото кой кого ще излъже. Който е по-хладнокръвен ще успее.

- Какво искаш да кажеш на почитателите на Лудогорец, които чакат да се върнеш по-скоро?

- Благодаря им. Най-голямото самопризнание за един състезател е уважението и обичта на почитателите. Нека не престават да поддържат тима, както са го правили постоянно. Дори на моменти да има някакво лъкатушене. Тяхната поддръжка оказва помощ на нас, футболистите. Аз ще се опитам да направя по този начин, че да ме видят по-скоро на терена. Ще се постарая да ги веселя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР