На 21-ия си рожден ден писателят Ърнест Ситън-Томпсън получил доста

...
На 21-ия си рожден ден писателят Ърнест Ситън-Томпсън получил доста
Коментари Харесай

Алчен шотландец връчи на сина си сметка за това, че го е отгледал

На 21-ия си рожден ден писателят Ърнест Ситън-Томпсън получил много необикновен подарък от татко си – обстоен лист на парите, изхарчени за него в продължение на 21 години.

Списъкът започвал с услугите на акушерката и завършвал с тортaта за 21-ия му рожден ден. Грижовният татко също по този начин отчел инфлацията и услугите си за сформиране на листата, по тази причина добавил още 6% върху цялата сума.

 Писателят имал комплицирани връзки с татко си, Томпсън-старши постоянно бил нечовечен към сина си. Но да желае от сина си да му заплаща за раждането си?! Бащата бил шотландец, тъй че тази история припомня на неприятна британска смешка за безумно алчните шотландци.

В своята автобиография Ърнест Ситън-Томпсън написа, че е приказвал с татко си и му е обяснил, че няма с какво да заплати сметките.

Томпсън си намерил работа и похарчил първите пари, които получил, с цел да се изнесе от къщата на родителите си. В книгата Томпсън приказва за своя татко Джоузеф като за човек, който „ знае цената на всичко, само че не цени нищо “.

Има и версия, че Сетън-Томпсън е платил на татко си и в никакъв случай повече не е приказвал с него.

Канадецът Ърнест Ситън-Томпсън става прочут в целия свят като създател на детски книги за животни. Освен това той е и надарен художник на животни и самичък илюстрира разказите и романите си.

Томпсън е прочут и като един от създателите на скаутското придвижване в Съединени американски щати.

* Ърнест Томпсън Ситън ( Ernest Thompson Seton) е канадско-американски художник-анималист и публицист, създател на творби в жанра авантюристичен разказ, бежанец от Англия.

Основател на Woodcraft Indians и съосновател на придвижването на скаутите в Съединени американски щати. Баща е на писателката Ан Ситън (1904 – 1990), авторка на исторически и биографични романи.

Ърнест Томпсън Ситън е роден на 14 август 1860 година в Саут Шийлдс, Англия, в шотландско семейство. Роден е като Ърнест Ивън Томпсън. Има 9 братя и сестра, която умира на 6 години. Семейството му емигрира в Канада през 1866 година откакто татко му банкрутира като корабособственик. По-голямата част от детството си прекарва в Торонто. Като юноша той се отдръпва в горите, с цел да разказва и учи животните и да избяга от издевателството от страна на татко му.

 


Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР