На 21 и 28 април от 16.00 до 22.00 часа

...
На 21 и 28 април от 16.00 до 22.00 часа
Коментари Харесай

Дни на отворените врати в Астрономическата обсерватория на СУ

На 21 и 28 април от 16.00 до 22.00 часа Астрономическата обсерватория на Софийския университет "Св. Климент Охридски " в Борисовата градина ще бъде отворена за гости. За тях е готова разнообразна стратегия с къси лекции на наличен език и с опция за наблюдения на Слънцето и Луната при ясно небе, заяви пресцентърът на СУ.

Посетителите ще имат опцията да прегледат обсерваторията и да беседват с астрономите.

Първата самодейност на 21 април е за пролетния Световен ден на астрономията. Тогава Ганчо Ганчев - докторант в Катедрата "Астрономия " на СУ, ще изнесе лекцията "Слънчеви и Лунни затъмнения ", а лекцията на Иван Радев - студент-магистър по "Астрономия и популяризация на астрономията ", е озаглавена "Датиране на Земята ". За екзопланетите ще приказва Християн Михайлов - студент-бакалавър по "Астрофизика, метеорология и геофизика ", а отговор на въпроса "Какво може да научим от звездните купове? " ще даде Калина Стоименова - студент-бакалавър по "Астрофизика, метеорология и геофизика ". Пламена Петрова - студент-магистър по "Астрономия и популяризация на астрономията ", ще приказва за пулсарите.

Загадките на високите сили във Вселената ще се опита да разкрие Милен Минев - докторант в Катедрата "Астрономия ".

На 28 април е Денят на отворените порти на Физическия факултет на Софийския университет. Тогава лекции в обсерваторията ще изнесат екипите на Катедрата "Астрономия " и на Катедрата "Метеорология и геофизика ". Студенти и преподаватели от двете катедри ще приказват по тематиките - история на морската навигация; планетата Юпитер; дейни галактични ядра; геофизика на Марс - дни преди старта на задачата InSight; по какъв начин учим океана от Космоса; трусове и цунами; фини прахови частици в земната атмосфера. Ще има и показване на метеорологични уреди.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР