На 21 февруари в София в Централния военен клуб и

...
На 21 февруари в София в Централния военен клуб и
Коментари Харесай

Премиера на японска творба в София и Габрово

 Снимка На 21 февруари в София в Централния боен клуб и на 23 февруари в Габрово ще се състои международна премиера на концерт за флейта от японската композиторка Рика Сузуки Тя демонстрира традициите в японската сериозна музика, която е доста по-различна от европейската, тъй като там всеки създател държи на спонтанността, държи със звуци да се приближи до природата. Солистка ще бъде Ацуко Кога. – описа диригентът на двата концерта Иван Стоянов. Връзката с японските музиканти е осъществена с помощта на живеещия в Париж български композитор Ясен Воденичаров. Той също ще участва като съветник, защото в самото произведение на Рика Сузуки има доста декоративни японски принадлежности, някои са странни и имитират птици, и се изисква по-специално другарство – изяснява господин Стоянов.
Двете японки са ученици на Парижката консерватория и на Токийския университет и добре се познават с Ясен Воденичаров. В столицата премиерата ще се реализира от камерния отбор „ Софийски солисти “ и с изключение на концерта за флейта на Сузуки ще бъде изпълнен и концерт за флейта на Георг Филип Телеман, както и произведения от Рихард Щраус и Джон Адамс.
В Габрово ще звучат единствено флейтовите концерти, а останалите пиеси в програмата са на Тору Такемицу и Леош Яначек. Композиторите са определени с помощта на непрекъснатите анкети, които се организират измежду публиката на състава, която декларира кои творби, композитори и солисти би желала да чуе.
Всеки месец Габровския камерен оркестър реализира министър председатели на разнообразни творби. Такива ще има и през март и през април, само че за тях ще приказваме в последващи срещи. А какво още сподели Иван Стоянов може да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР