На 21 декември председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

...
На 21 декември председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
Коментари Харесай

ЕС изпрати последния годишен транш от 1,5 млрд. помощ за Украйна

На 21 декември ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че Европейски Съюз е изпратил последния транш от 1,5 милиарда евро макрофинансова помощ за 2023 година, заяви „ Киев Индипендънт “.


Траншът е част от пакета за поддръжка на стойност 18 милиарда евро за 2023 година, прочут като пакет за макрофинансова помощ (МФП) за Украйна, който беше изплащан ежемесечно през цялата година.

Пакетът има за цел да подкрепи Украйна при заплащането на съществени публични услуги, поддържането на макроикономическата непоклатимост и възобновяване на сериозната инфраструктура, разрушена от съветските офанзиви.

" Трябва да намерим съглашение, с цел да продължим да предоставяме на Украйна поддръжката, от която тя се нуждае, с цел да се възвърне, реконструира и реформира ", съобщи Фон дер Лайен.

На 15 декември Унгария блокира пакет от 50 милиарда евро от Европейски Съюз, което накара водачите на блока да изготвят тактика по какъв начин да преодолеят обструкциите на Унгария.

Европейският съвет ще се събере още веднъж през февруари, с цел да разиска пакета за финансиране.

Макар че водачите на Европейски Съюз обявиха, че биха предпочели да реализират единомислещо решение, Главата на Европейска комисия означи, че се преглеждат и различни разновидности, ако Унгария продължи да блокира проекта.

" Необходимо е да се работи и по евентуални други възможности, с цел да има оперативно решение... в случай че единодушието не е допустимо ", означи Фон дер Лайен.

Френският президент Еманюел Макрон също изрази убеденост, че останалите членове на блока ще могат да окажат финансова поддръжка на Украйна даже и без утвърждението на Орбан./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР