На 21 април се изпълват 40 дни от блажената кончина

...
На 21 април се изпълват 40 дни от блажената кончина
Коментари Харесай

40 дни от кончината на патриарх Неофит

На 21 април се изпълват 40 дни от блажената кончина на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит (15.10.1945 – 13.03.2024).


„ Блажен е пътят, по който вървиш през днешния ден, душо, тъй като ти е приготвено място за отмора “. „ Върни се, душо моя, в твоя покой, тъй като Господ ти стори положително “.

По решение на Св. Синод на БПЦ-БП, в неделя, от 09.00 ч. в митрополитския катедрален храм „ Св. вмчца Неделя “, София, ще бъде отслужена Архиерейска заупокойна св. Литургия, след която към 11.00 ч. ще бъде осъществена панихида.

Бог да елементарни и упокои блаженопочиналия ни първойерарх в селенията на праведните, да го запише в книгата на живота и настани при светиите! Вечна да пребъде светлата му памет, декларират от Св. Синод.

БГНЕС напомня, че предстоятелят на Българската православна черква умря на 78-годишна възраст. На 15 март тленните остатъци на патриарх Неофит бяха изложени за поклонение в патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски ". На съботния ден бе отслужена Заупокойна Света литургия от митрополит Йоан Варненски и Великопреславски, последвана от опело, възгласено от Вселенския патриарх Вартоломей I Константинополски. С литийно шествие тленните остатъци на нашия нравствен татко бяха пренесени от патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски " до храм „ Св. Неделя " благодарение на същия лафет, с който през август 1943 година са пренесени тленните остатъци на Цар Борис III Обединител. Общественото мнение дефинира и патриарх Неофит като Обединител. Гробът на патриарх Неофит се намира в непосредствена непосредственост до този на различен огромен нравствен лидер на българите – Екзарх Йосиф I Български. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР