На 21 април 753 г. пр.Хр. според традицията е основан

...
На 21 април 753 г. пр.Хр. според традицията е основан
Коментари Харесай

21 април 753 г. пр. Хр. Основан е Рим

На 21 април 753 година пр.Хр. съгласно традицията е учреден Вечният град Рим. Негови основатели са Ромул и Рем, синовете близнаци на весталката Рея Силвия и господ Марс.

Според митологията тя била принудена да се посвети на богинята Веста и да се обрече на безбрачие и непорочност от чичо си Амулий, който свалил от престола на град Алба Лонга татко й Нумитор и желал да си подсигурява липса на противници. Тя обаче била обладана от Марс и родила близнаците. Амулий наредил на прислужник да убие бебетата, само че той се смилил над тях и ги пуснал в кошница по река Тибър.

Децата били открити от речния господ Тиберин и закърмени от вълчица, а след това отгледани от пастира Фаустул. След като възмъжали, Ромул и Рем умъртвили Амулий и върнали на трона дядо си Нумитор, след което сложили основите на ново населено място на хълма Палатин

Датата 21 април 753 година прочие Хр. изискуем на Варон, а цялата история е разказана най-подробно от римския историк Тит Ливий. Според неговия роман Рем безогледно прескочил незавършената градска стена, което се смятало за неприятна прокоба, и Ромул побързал да го убие, с цел да не провокира ориста.

Съжалявайки за действието си, след това той нарекъл града Рим (Romа), а себе си оповестил за негов пръв цар. Ромул привлякъл поданици, като поканил и приемал бегълци, нарушители убийци и избягали плебеи.

Много бързо градът се разширил върху още четири от седемте хълма в региона Капитолий, Авентин, Целий и Квиринал. За да попълнят най-вече мъжкото население на града с дами, римляните отвлекли доста дами от прилежащия град Сабин, а скоро и го покорили.

Ромул управлявал 38 години, а краят му е толкоз извънреден, колкото и началото на ръководството му - той просто липсващ безследно, или най-малко по този начин твърди Плутарх. Според други източници той е бил погубен от Сената.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР