На 21.06.2022 г. в Свищов се състоя официалното откриване на

...
На 21.06.2022 г. в Свищов се състоя официалното откриване на
Коментари Харесай

СТЕМ център за „Професии на бъдещето“ бе открит в Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“

На 21.06.2022 година в Свищов се състоя формалното разкриване на новоизградения СТЕМ център за новаторско образование към СПГ „ Алеко Константинов “.

Той е финансиран по Национална стратегия „ Изграждане на учебна STEM среда “ в Голяма категория (до 300 000 лева.) – за учебни заведения с над 300 възпитаници. Зад безспорния триумф на плана стои управлението на учебното заведение, създаден е и одобрен от инж. Веска Николова – Директор на гимназията, госпожа Сребрина Лилова и екип от педагози с ползи в региона на компютърните технологии и новаторски способи на преподаване.

Специални посетители на откриването на СТЕМ центъра бяха нашите сътрудници при построяването му госпожа Катя Петкова и господин Йордан Йорданов от „ Контракс “ АД – София, госпожа Бонка Долчинкова – старши специалист по естествени науки и екология към РУО Велико Търново, госпожа Румяна Георгиева от отдел „ Образование “ към Община Свищов, представители на локалния бизнес, с които си партнираме по разнообразни стратегии и планове, шефове на учебни заведения, шефове на обществени услуги, сегашни и някогашни учители.

Инж. Веска Николова поздрави присъстващите и описа за това по какъв начин се зароди концепцията за основаването на СТЕМ центъра, за тестванията при осъществяването ѝ и най-много за невероятния резултат, който гостите ни видяха през днешния ден. А точно, че нашата гимназия все по-уверено върви към превръщането й в съвременен учебен център, който предлага на младежите едно качествено обучение по търсени на пазара на труда специалности. Изграденият STEM център е ориентиран за образование на възпитаници по специалности на бъдещето. Създаден е обучителен център за водачи на МПС, който включва симулационен кабинет, оборудван с 3D симулатори – VOGEL, лекционна зала и два бранша за виртуална и добавена действителност. Колегите по специалности и възпитаници учащи се по специалности „ Автотранспортна техника “ и „ Компютърна техника и технологии “ към този момент се възползват от преимуществата на центъра и резултатите са налице от триумфите на нашите възпитаници!

Водосвет за здраве и благоденствие отслужи отец Михаил, след което бе отрязана лентата и открит центъра. Наши възпитаници по остаряла българска традиция посрещнаха гостите с пита, шарена сол и мед.

Гостите разгледаха залите и обособените за отдих кътове, а сътрудниците по професионална подготовка с подготвеност отговаряха на въпроси и демонстрираха по какъв начин действат симулаторите, по какъв начин употребяват в образованието виртуална и добавена действителност.

Събитието завърши с кетъринг, подготвен и обслужен от наши възпитаници учащи се по специалност „ Ресторантьор “.

Благодарим на всички посетители за съпричастността и поддръжката в този трогателен за нас ден!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР