На 20 юли на 75-годишна възраст почина италианският юрист и

...
На 20 юли на 75-годишна възраст почина италианският юрист и
Коментари Харесай

Почина италианският юрист Джузепе Консоло - защитник на Сергей Антонов и голям приятел на България

На 20 юли на 75-годишна възраст умря италианският правист и парламентарист Джузепе Консоло, оповестяват италианските издания „ Матино “ и „ Кориере Романо “, представени от Българска телеграфна агенция.

Юристът, който беше огромен другар на България, е умрял в Рим.

Джузепе Консоло е юрист на Сергей Антонов, който дружно с още двама българи е упрекнат, че е съизвършител в подготовката на атентата на 13 май 1981 година против папа Йоан-Павел Втори на площада „ Св. Петър “ във Ватикана. Процесът стартира на 27 май 1985 година и приключва през март 1986 година, като Антонов е оневинен.

През 2018 година в България е издадена книгата на Джузепе Консоло „ Атентатът против папата - същинската история “ от Университетското издателство „ Св. Климент Охридски “, която споделя за историята към атентата против папата и „ българската диря “.

Джузепе Консоло е роден на 6 септември 1948 година в Неапол. Женен е за княгиня Наталия Николаевна Романова, потомка на съветската императорска династия Романови. Дъщерята на Консоло от този брак – Николета Романоф, е италианска актриса, напомня „ Матино “.

Консоло се дипломира по право през 1970 година от Университета на Катания. През годините с изключение на юрист е бил и публицист и доцент по конституционно право във факултета по право на Свободния интернационален университет за обществени науки „ Гуидо Карли “.

През 2001 година Консоло е определен в Сената на италианския парламент от партията „ Национален съюз “, ръководена по това време от Джанфранко Фини. Впоследствие партията влиза в необятната коалиция на Силвио Берлускони „ Народ на свободата “. От 2006 година Консоло е член на Камарата на депутатите за два мандата.

През 2010 година той изоставя „ Народ на свободата “ и става част от политическия план „ Бъдеще и независимост за Италия “, който е в съпротива на четвъртото държавно управление на Силвио Берлускони. През 2013 година се кандидатира за нов сенаторски мандат, този път от листата „ С Монти за Италия “ на Марио Монти, само че не е определен, напомня „ Матино “.

Джузепе Консоло беше почетен през 2016 година с купата „ Доктор хонорис идея “ на Софийския университет. В известието във връзка церемонията по отсъждане на тази купа на уеб страницата на университета тогава се цитират се думите на професор Сашо Пенов, декан на Факултета по право, който споделя: „ В своята процедура професор Консоло се придържа поредно към един от главните правила на правото, че човек е почтен до доказване на противното. Той съумява, влагайки цялото си сърце, да отстоява този принцип и да го ползва в практическата част на правото, в това число и в процеса против българския жител Сергей Антонов “.

В обявата на уеб страницата на университета се напомня, че в качеството си италиански парламентарист, „ професор Консоло отстоява позицията си, че правото е система от полезности, които всички би трябвало да съблюдаваме “.

Деканът на Юридическия факултет на Софийския университет акцентира, че професор Джузепе Консоло е огромен другар на България и с помощта на него са открити контакти с италиански университети и доста преподаватели от Софийския университет ще имат опция да изнасят лекции и да основават другарства там, се показва още в обявата.

При приемане на купата в своето изявление тогава Консоло благодари на всички свои сътрудници и студенти, които са поискали да трансфорат този ден в извънредно значима дата в неговия живот, се споделя още в известието в уеб страницата на Софийския университет. В него се допълват и думите на Консоло, че работейки по отбраната на Сергей Антонов, той е бил подготвен на всичко, с цел да реализира своята цел. А задачата е била освен приемане на оправдателна присъда за Сергей Антонов, а най-много възвръщането на достолепието на една страна, която без виновност е рискувала да загуби достолепието си.

По думите на професор Консоло това е нещо, което не трябва в никакъв случай да се позволява. За предоставената му купа „ Доктор хонорис идея “ Консоло тогава споделя, че „ българи, които са разбрали каква е била неговата същинска цел през тези години, са решили да наградят не бранителя, а индивида, който трансформира това, което първоначално е било идея, в задача на живота си, отдадена на това да отбрани една страна, с цел да почисти петното, което й е било нанесено “.

Професор Консоло акцентира тогава в речта си, че българската нация е с извънредно дълга история, а България е измежду открояващите се европейски страни.

В изявлението си професорът споделя също, че по време на отбраната на Сергей Антонов задачата му е включвала и сериозна дипломатическа активност и изследване на българската история, като това му е разрешило да открие и кои са били братята Кирил и Методий.

В речта си професор Консоло акцентира също по този начин, че Сергей Антонов не е имал безусловно нищо общо с обвиняванията, които са били незаслужено отправени към него.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР