На 20 юли министрите на земеделието Румен Порожанов и на

...
На 20 юли министрите на земеделието Румен Порожанов и на
Коментари Харесай

Агенцията по храните допуска хора да са пренесли чумата по овцете и козите

На 20 юли министрите на земеделието Румен Порожанов и на вътрешните работи Валентин Радев (вляво) бяха изслушани в Народното събрание поради казуса с избитите няколко хиляди овце и кози.

© Велко Ангелов Още по тематиката
Фермери получават 15 млн. лева след митинги около чумата по животните

Средствата се разпределят по схемата de minimis, получателите са близо 8200
21 авг 2018
Премиерът подреди прекъсване на съмнителна поръчка около чумата

Фирма за компютри, записана дни след установяването на инфектирани животни, трябваше да достави консумативи за диагностика за над 300 хиляди лева
10 авг 2018
Валентин Радев: Работи се и по версия за съзнателно заразяване с чума

Източникът на болестта по овцете и козите в Странджа остава незнаен
20 юли 2018 В последните дни са получени резултати от проби по дребни преживни животни в Южна България, които са били негативни за съществуването на чума. Тази информация на земеделското министерство в четвъртък докара до пореднев политически конфликт. На ексклузивен брифинг от Българска социалистическа партия оповестиха, че това потвърждава, че през юни са избити животни без действително заболяване и даже развиха хипотезата, че евтанизирането на хилядите животни може да е направено за прикриване на следи. В отговор от организацията по храните и земеделското министерство оповестиха, че в действителност негативните резултати в този момент демонстрират, че няма разпространяване на заболяването отвън разпознатите през юни стопанства, а земеделският министър Румен Порожанов дефинира като " въображение " догатките на левицата за злоупотреби.

Агенцията по сигурността на храните (БАБХ) огласи и догадка за появяването на чума в България-че може да е пренесена от Турция посредством хора, най-вероятно участници в музикални фестивали и събори, или служащи в животновъдни ферми и транспортни средства (виж карето).

" В тори " негативни проби

В четвъртък в. " Труд " заяви, че френската лаборатория " Сирад " е върнала втората серия проби на България, с които трябваше да се удостовери дали има или не чума по дребните животни в Южна България и те са негативни. Пред БТВ земеделският министър Румен Порожанов удостовери информацията, казвайки, че " все още вторите проби за чума не дават положителни резултати ". Това даде пък мотив Българска социалистическа партия да разгласи на ексклузивен брифинг, че " вторите проби пристигнаха и няма чума ", а отговорност за това би трябвало да поеме държавното управление.

" Нашият министър председател са го галили папи и патриарси. Надявам се някой ден някой прокурор да го погали по главата ", сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Според нея той би трябвало да поеме отговорност за обстоятелството, че са избити животни в Странджа без да има потвърдено заболяване от чума. Социалистите желаят оставките на министрите на земеделието Румен Порожанов и на вътрешните работи Валентин Радев. " Два месеца след началото на казуса няма умряло животно от чума. Единствените умрели са убитите животни от режима Борисов ", сподели още Нинова пред публицистите.

По-късно в отговор на тези изказвания от земеделското министерство оповестиха, че " има двойно пояснение на термина втори проби ". От обясненията на земеделския министър Румен Порожанов и шефа на организацията по храните Дамян Илиев стана ясно, че откакто през юни е записано болестта в няколко стада ветеринарните управляващи са взели спомагателни проби от животни в регион от 10, а след това 20 километра от тях. На идващ стадий са взети и втори проби от всички животни. Така по думите им сега са пристигнали резултатите от пробите в разширената зона към огнищата на чумата, които са негативни, което е симптом, че болестта не се е популяризирало, а не, че изобщо не съществува. Вторите проби от всички животни от сряда се изследват, заяви шефът на БАБХ Дамян Илиев.

Българска социалистическа партия заподозря източване на европари

Междувременно от левицата оповестиха, че апелират отхвърли на прокуратурата да анулира заповедта за евтанизиране на козите, както и неналичието на отговор за това дали има нарушаване на процедурата. В околните дни социалистите ще отидат в ямболско, с цел да оказват помощ на хората да подадат искове в европейските и българските институции за претърпени вреди, като ще се упорства да се търси персонална отговорност.

" Ще питаме българските институции за какво се стигна до това ", очерта още идни дейности Нинова. Според нея има две вероятни пояснения, за които хората говорели. Едното е, че с избиването на животните ръководещите са желали да прикрият получени европейски дотации от фиктивни аграрни стопани за фиктивни животни. А второто - дейностите на Порожанов били странни и хронологично водели до подозрението, че се източват средства от държавния и европейския бюджет.

Причината е, че министърът на земеделието на 6 юни 2018 година е изменил заповед, с която е разрешил на националния диагностичен научно-изследователски ветеринарно-медицински институт да изследва животните за чума, а на 19 юни са открити сякаш първите болни в с. Воден и " стартира сагата с избиването ", описа депутатът Кристиан Вигенин. Той твърди, че през 2017 година Организацията по издръжка и земеделие към Организация на обединените нации (ФАО) е основала световен алианс за чумата да бъде ликвидирана като болест по преживните животни до 2030 година Европейската комисия е част от това съглашение. " Фактът, че се откри в страната, значи че ще бъдат усвоени повече средства за ваксини, за диагностика, проби и други ", сподели още той. Затова Българска социалистическа партия упорства да се направи цялостна инспекция на Българската организация по сигурност на храните. Хора, работили в организацията твърдели, че е имало и други сходни случаи преди. В началото на септември Българска социалистическа партия ще изпрати Вигенин в Брюксел на среща на европейски институции по тематиката, стана ясно още от брифинга.

Междувременно земеделският министър Румен Порожанов заяви, че " не може да си показа " такова въображение във връзка на изказванията от левицата, че се приказва, че посредством рецесията с чумата се прикриват следи от източването на европейски дотации с фиктивни животни. " Ако някой желае да каже нещо, дано да застане с думите си и да носи отговорност за това, което ще каже ", разяснява той пред публицисти. Верояност да е пренесена от хора

Покрай следващия политически спор за чумата в Южна България за първи път през последните три месеца организацията по храните показа версия какъв може да е първоизточникът на болестта. На конференция шефът на организацията Дамян Илиев заяви, че евентуално това се е случило посредством всеобщи събирания или служащи. " Източникът на чумата съгласно мнението на групата, която пристигна, е, че на 2 юни 2018 година се е състоял фестивал на националната музика, който е събрал 1000 българи и турски жители, пресекли границата за фестивала в село Болярово. На 11 и 15 юни се уважава Рамазан ", разяснява Илиев. По думите му настрана от това трима едри аграрни стопани, в чиито стопанства е регистрирана чума са имали служащи, които отглеждат козе и овци в задните си дворове. Някои от фермерите пък употребили и общи транспортни средства. " Ние в действителност към момента имаме единствено съмнения по какъв начин може да се е пренесла чумата, само че преместването на процедура става от хората, с храни, с продукция или с живи животни ", сподели Илиев пред публицисти.

През последните месеци бяха развивани разнообразни теории по какъв начин болестта е стигнало до България - измежду тях бяха противозаконна имунизация на животни против чума, която е дала позитивна проба, както и нерегламентиран импорт на животни от Турция, на чиято територия има огнища на болестта. През 2018 година обаче не са регистрирани огнища в европейската част на Турция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР