На 20 януари ще встъпи в длъжност новоизбраният президент на

...
На 20 януари ще встъпи в длъжност новоизбраният президент на
Коментари Харесай

Центърът на Вашингтон заприлича на военен лагер

На 20 януари ще встъпи в служба новоизбраният президент на Съединени американски щати Джо Байдън. В сряда сутринта президентът Доналд Тръмп ще отпътува от столицата Вашингтон за имението си в Мар-а-Лаго, щата Флорида, преди встъпването в служба на определения за негов правоприемник на поста.

Поради съображения за сигурност центърът на Вашингтон наподобява на укрепен лагер. Хиляди бойци от Национална армия към този момент патрулират по улиците на американската столица, като броят им ще доближи 25 хиляди. Националната армия ще охранява обширната "червена зона ", разпростряла се от Капитолия, където новият президент и вицепрезидент на Съединени американски щати, Джо Байдън и Камала Харис, ще положат клетва, до Белия дом, заяви Агенция Франс Прес.

Вашингтон остава травмиран от щурма на Капитолия на 6 януари, когато последователи на Тръмп нахлуха в Конгреса, с цел да се опитат да попречат на формалната процедура по потвърждаването на изборната победа на Байдън. На близо 70 индивида към този момент бяха повдигнати обвинявания поради ролята им в насилието, което коства живота на петима души. Сред тях са някогашни и сегашни представители на силите за сигурност.
За да подсигурява, че бойците от Националната армия, ситуирани във Вашингтон, не съставляват риск за сигурността, ФБР ревизира тяхното минало.

Заради подстрекателската си роля за размириците Тръмп стана първият президент в историята на Съединени американски щати, подложен два пъти на импийчмънт. Предстои развой против него в Сената.

В същото време Тръмп и определеният за негов правоприемник на поста Джо Байдън излязоха с противоположни позиции по въпроса за отварянето на границите на страната за пасажери, идващи от Шенгенското пространство за свободно придвижване, Англия, Ирландия и Бразилия, оповестява Ройтерс.

За да забави разпространяването на новия ковид на американска територия, президентът републиканец забрани на 11 март предходната година влизането в страната на пасажери от 26-те страни от Шенгенското пространство. Три дни по-късно той добави в ограничаващия лист Обединеното кралство и Република Ирландия, а на 24 май - и Бразилия.

Новият американски президент не има намерение да анулира от 26 януари въпросните ограничавания за пътешестване. Позицията на Байдън се основава на препоръките на медицинския му екип, с изключение на това ще затегне ограниченията за пасажери, идващи от чужбина.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР