На 20 януари на 76-годишна възраст е починал бившият главен

...
На 20 януари на 76-годишна възраст е починал бившият главен
Коментари Харесай

Почина арх. Митьо Виделов – бивш главен архитект на София

На 20 януари на 76-годишна възраст е умрял някогашният основен проектант на София и зам-министър на териториалното развиване и строителството – арх. Митьо Виделов, научи ФАКТИ. Новината беше доказана и от Съюза на архитектите в България.

" Отиде си индивидът, приятелят и експертът, проектант Митьо Виделов. Без да се стреми да свети, той бе една от изявените персони на моето потомство, устойчива големина в българското градоустройство и в ръководството на София. На нея той отдаде доста сили и всички дейни години от живота си, в които сподели най-хубавите си страни: дълбочина на мисленето, убеденост в концепциите си, умеене да се работи в комплицирани условия от всевъзможен жанр ", написа в памет на арх. Виделов арх. Тодор Булев от Съюза на архитектите в България.

" Той умееше да пази нашите професионални позиции в разнообразни политически среди, и това негово място, наподобява, за дълго ще остане празно. Той бе постоянно задоволително влиятелен, и все пак – непосреден в общуването и близо до проблемите на сътрудниците си проектанти или общински чиновници, а доста от тях, и негови другари. Споделяме болката с околните му и ще го помним с положително ", приключи с огорчение Булев.

Арх. Митьо Виделов е роден на 16 ноември 1944 година в София. Женен, с един наследник. Завършва гимназия в Ихтиман, след което приключва компетентност " Архитектура " в Университета за архитектура, строителство и геодезия през 1968 година Специализирал е във Висшето национално учебно заведение по изящни изкуства, Париж 1968 и 1993 година, както и в Мец, Франция – 1993 година Той е архитект и началник на дирекция " Генплан " -София в интервала 1969-85 година Завеждащ отдел " Строителство и архитектура " в Градския комитет на Българската комунистическа партия-София 1985 година Член на Съюза на архитектите в България. Кмет на Трети Районен съвет-София 1985 година Главен проектант на София 1986-91 година Заместник-генерален шеф на Националния център по териториално развиване и жилищна политика 1993-95 година Заместник-министър на териториалното развиване и строителството от 1995 година

Екипът на ФАКТИ изрича съболезнованията си на околните и приятелите на арх. Митьо Виделов!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР