На 20 януари 2005 г. в Благоевград в нощния бар

...
На 20 януари 2005 г. в Благоевград в нощния бар
Коментари Харесай

ЗНАКОВИТЕ УБИЙСТВА НА ПРЕХОДА: Васил Горчев-Кьоравия обиди американски посланик в Благоевград!

На 20 януари 2005 година в Благоевград в нощния бар на хотел „ Ален мак “ е прострелян в главата от отдалеченост 45-годишния Васил Горчев, прочут с прякора Кьоравия.

Кой и за какво посегна на могъщия лихвaр, който си разреши да обиди американския дипломат у нас Уилям Монтгомъри и чийто кръстник на дъщеричката е самият необут на ВИС-2 Георги Илиев?

Отговор на тези въпроси не е открит от проверяващите, макар че има разнообразни версии и догатки, написа " Телеграф ".

Васил Горчев

 Васил Горчев

Архив

Поръчковото ликвидиране като във филм остава в графата „ студени досиета “, която никой в никакъв случай няма да отвори по простата причина, че освен не е допустимо да се стигне до убийците, само че и съгласно осведомени няма интерес това да стане.

Васил Горчев е част от така наречен престъпен преход. От времето, когато избрани хора, наречени от народа „ мутри “, бяха оставени да вървят и по ръба на закона, и оттатък него. В подмяна на това някои от тях са сътрудничели на полицията било против врагове, било против свои, а други са правели отчисления от облагите си към някои хора във властта.

Търсене на следи от закононарушението

 Търсене на следи от закононарушението

Архив

Търсене на следи от закононарушението

 Търсене на следи от закононарушението

Архив

Всичко това продължава безпроблемно през първите 10 години след смяната на 10 ноември 1989 година, след което стартира „ рязане на опашката на гущера “ и десетки падат убити. В такова време живее Кьоравия и в такова време става жертва на демонстративен разстрел.

Досие

Васил Горчев Върбанов е роден в с. Драговищница, само че непрекъснатият му адрес е в Перник, където живее до началото на демократичните промени. Прякорът си Кьоравия получава като младеж, откакто при игра на хaзарт го заливат с киселина и ослепява с едното си око. Затова постоянно по-късно върви със слънчеви очила.

Според локални служители на реда Горчев минава през разнообразни незаконни бизнеси в Югозападна България. От разпределител на жрици на любовта до авторитетен наркопласьор и лихвар. Раздава средства против високи лихви, а охранителите му събират парите. Личен другар на Главния – босът на ВИС-2 Георги Илиев, който става и кръстник на дъщеричката му Йоана.

.Жоро Илиев

.Жоро Илиев

АРХИВ

В средата на 90-те години Горчев е арестуван за 24 часа в полицията за обиди към тогавашния дипломат на Съединени американски щати у нас Уилям Монтгомъри. Дипломатът е посетител на Американския университет в Благоевград и обитава за малко в хотел „ Ален мак “, където живее Горчев. Подземният необут подмята зад тила на чужденците обиди, поради което е откаран в районното.

Престъплението

На 20 януари 2005 година пред хотел “Ален мак ” в Благоевград има много хора. На никого не му вършат усещане охранителите, които компактно съпровождат Горчев на всички места. Той може да си построи имение, където пожелае в региона, само че живее в хотела от години, тъй като счита, че по този начин е по-удобно и по-сигурно.

Около 13,20 ч. босът беседва с няколко от охранителите си на 7-8 метра от входа на нощния бар на хотел „ Ален мак “. Изведнъж се свлича на земята и стартира да агонизира, уцелен в главата от беззвучен изстрел.

Ужасените му гардове виждат дребна раничка на челото и реагират стремително. Качват го в една от колите и с гневна скорост потеглят към Спешния център в Благоевград, само че Кьоравия умира по пътя. По-късно правосъдните медици ще открият, че раната е била несъвместима с живота.

Районът за минути е отцепен от полиция, стартира претършуване на прилежащите здания. Според очевидци на показния разстрел изстрелът най-вероятно е пристигнал от градежа на постройка на бул. “Кирил и Методий ”, на към 50 метра от хотела.

Разследването

Разследването открива, че е стреляно с малокалибрена флоберка. Спортната пушка е обичаното оръжие на професионалните убийци, тъй като е лека, безшумна, точна и с дребен обратен тласък. Осем месеца по-късно – на 25 август 2005 година, с такава пушка е убит от засада с един патрон и Жоро Илиев.

Разследващите са затруднени да открият кой е поръчителят на атентата против Кьоравия. Причината е, че доста са заинтересуваните от гибелта му. От една страна, той е раздавал крупни заеми против големи лихви – след разстрела измежду негови документи е открит бележник с имената на хора и получените от тях пари. Сред длъжниците има и значително предприемачи.

Траурната върволица при погребението

 Траурната върволица при погребението

Архив

В черната книга са записани и гаранциите, против които Горчев е раздавал пари – жилища, ниви, заведения, хранилища и терени в Кюстендилско, Пернишко и Благоевградско.

Говори се, че 2,5 милиона евро е отпуснал против ипотеки на недвижимо имущество, а останалите към 500 хиляди евро е раздал на ръка - по 5000-10 000 евро, против хвърчащи бележки. В района лихварството му не е загадка.

От друга страна, Горчев би могъл да бъде поръчан поради пропаднал наркотрафик, реализиран от сърбохърватска формация.

Доказателства за това обаче не са събрани. Говори се, че залавянето на над 700 кг кокаин в края на 2004 година на яхта в Испания е неуспех за български реализатори на поръчката и няколко седмици преди убийството на Горчев в Благоевград идва хърватски наркобос. Той се среща с локалния си сътрудник Васил Арарски – Райко Кръвта. Никой не знае какво решение е било взето в дните към Ивановден, само че на 20 януари Горчев е погубен.

Той в никакъв случай не е осъждан за лихварство или дрога.

Запори

Три години след убийството Комисията за лишаване на незаконно добито имущество запорира парцелите, останали от Горчев за наследниците му, и по-късно те са отнети. Между тях са първокласен апартамент в курорта Свети Влас, автомобил “Мерцедес ” и дружествени дялове във компания, близо 40 000 евро открити в хотелската му стая, пари от банкова сметка на името на вдовицата и такива от продадени парцели. Отнетото със правосъдни решения имущество е оценено общо на към 500 000 лв..

Мария Кадийска, в. " Телеграф ".

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР