На 20 януари 1962 г. цар Симеон и царица Маргарита

...
На 20 януари 1962 г. цар Симеон и царица Маргарита
Коментари Харесай

Цар Симеон II и царица Маргарита празнуват диамантена сватба

На 20 януари 1962 година цар Симеон и кралица Маргарита подписват цивилен брак в Лозана.

Те се срещат преди той да постъпи във Военната академия в Съединените щати. Маргарита му прави мощно усещане, само че пътищата им се разделят. Надежда му дава новината за идното ѝ посещение при другарка в Америка. Научил адреса, Симеон Сакскобургготски ѝ изпраща покана за годишния бал на академията, само че заминаването ѝ за Япония не разрешава да се видят. Срещат се още веднъж в Мадрид през лятото на идната година.

Решават да се оженят, само че още веднъж поражда набожен проблем, защото Маргарита е католичка. Римската черква слага условие – некатолическата страна да даде документално заричане, че децата от този брак ще бъдат кръстени католици. Симеон не би могъл да одобри това, без да наруши Търновската конституция. Обръща се към изтъкнат юрист, специалист по брачни въпроси, който намира казус през 1938 година в Япония. Местният свещеник поел отговорността за брака сред католичка и губернатор-шинтоист, без да изисква каквито и да било гаранции.



За да преодолее компликациите, Симеон Сакскобургготски посещава два пъти Ватикана. Приет е от Папа Йоан ХХІІІ, който назовават " Българския папа ". Светият отец, прекарал повече от 10 години в България, съхранява топли усеща към царското семейство.

През май 1961 година е разгласен годежът на Хуан Карлос Бурбонски и София Гръцка, която е православна. В същото време в Рим към момента заседава Вторият ватикански събор, чиято цел е възстановяване връзките сред Католическата и Православната черква. Тези условия спомагат за удобното развиване на събитията.

На 14 януари 1962 година отец Албендеа, изповедник на белгийския крал, прави първата от трите сватбени церемонии. Втората гала е на 20 януари в Лозана, където пред кмета на града подписват цивилен брак.



На идващия ден красивата черква във Вевей е претъпкана с народ. За щастливото събитие са поканени родственици, както и българи от четирите направления на света. Благославянето на брака прави митрополит Андрей в съслужение с съветския архиепископ на Швейцария. " Много е комплицирано да разтрогнеш три брака – съвсем невероятно ", майтапи се кралица Маргарита.




Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР