На 20 септември 2023 година в ЗАЛА 2 арт галерия

...
На 20 септември 2023 година в ЗАЛА 2 арт галерия
Коментари Харесай

„Contrariorum“: Вероника Николаева открива изложба живопис във Варна

На 20 септември 2023 година в ЗАЛА 2 арт изложба " Ларго " за първи път ще показа със независима галерия младата варненска художничка Вероника Николаева. Експозицията носи името „ Contrariorum “ и показва серия живописни произведения, готови особено за „ Ларго “.

За изложбата Вероника споделя: „ Серията „ Contrariorum ” олицетворява и разкрива индивида като една забавна симбиоза от несъгласия. Тези контрасти  загатват изначалната човешка природа и тази, която е сменена със недостатъци и пороци. Човек, предназначен да е безконечен, мощен, нравствен, търсещ, и в същото време  временен, трошлив и нежен. Всеки от нас е „ работилница “, която съдържа всичко в най- обстоен тип и по тази причина всеки от нас е „ претрупан с поръчението да изявява себе си като велико свещенодействие на Божествения промисъл ". Да демонстрира по какъв начин разграничените крайности може да се примирят в естетика. Човекът е земен, само че и небесен, краткотраен, само че и вечен, забележим, само че и умопосегаем, по средата сред великолепие и падeние, едно и също създание, само че както дух, по този начин и плът. Наред с това носещ хиляди недостатъци, пороци, суетност и последователност.

Човешката персона е призвана да бъде микрокосмос, да съединим телесното и душевното, само че изключвайки суетата и злото. Да ги преглеждаме като неразривно цяло - красиво и в цялост. Този кръстопът е безконечен въпрос - битката сред земното и небесното, положителното и злото, които не могат да се обединят в цялост, само че могат да се преобразят и  да се отразят като облик на Божествената хубост. “

Вдъхновена от латинската фраза „ Omnia Vanitas “ (Суета на суетите), Вероника Николаева показва в картините си екзистенциални и метафизичен хрумвания за мимолетния и временен темперамент на човешките удоволствия. Латинската фраза е тясно обвързвана с по-широката философска идея за " суетност ", която изследва концепцията, че доста от нещата, към които се стремим - като благосъстояние, популярност, хубост и власт - в последна сметка се оказват незначителни в лицето на тленността и непостоянството на живота. Посланието има за цел да подсети на индивида за крехкостта на живота му и, че би трябвало да осмисли добре дребното време, което му е отредено тук, на земята.

Интересно в картините на Вероника е, че с изключение на тематиките и символиката в творбите ѝ, апликираните обекти също играят огромна роля за въздействието върху фена. Избирайки да влага неконвенционални материали в платната си, художничката придава на композициите си триизмерност, динамика, а другите медиуми описват нетипични истории. Сапунените балончета не са нежни и уязвими- те имат твърда черупка, която не може да бъде пропукана с едно докосване; огледалцето е замъглено и не ни разрешава да огледаме личното си отражение в него; нормално леките, ефирни птичи пера са сковани, статични и като че ли застинали във времето. Всичко е това, което е и нищо не е такова, каквото наподобява на пръв взор. Привнесените, колажирани обекти акцентират творчеството на младата варненска авторка и умеенето ѝ да предизвика вниманието на феновете посредством непредвидени материали и символика в своите картини.

Очакваме ви на откриването с присъединяване на Вероника Николаева на 20.09.2023 от 18:30 часа в изложба Ларго, ул. Хан Крум 8, Варна. Събитието е част от цикъла изложения „ Нови хоризонти “ за поддръжка на млади създатели на изложба Ларго и се осъществя с поддръжката на НФК по „ Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации “.

За художника:

Вероника Николаева е родена на 03.07.1990 в гр. Варна. Завършва НУИ „ Добри Христов “, Варна със компетентност „ Скулптура “ през 2009 година. В интервала 2009-2011 год. учи във Великотърновски университет „ Св. Св. Кирил и Методий “, Богословски факултет със компетентност „ Църковни изкуства “. През 2015 година се дипломира с бакалавърска степен от ВТУ със компетентност „ Педагогика на образованието по изобразително изкуство- компетентност графика “. По време на образованието си прекарва една година по стратегия Erasmus+ в Universidad de Castilla La Manchaв Куенка, Испания. През 2017 година се дипломира с магистърска степен от НХА, София със компетентност „ Графика “. Има участия в голям брой взаимни изложения, в това число „ Пролетен салон “ в Изложбени зали „ Рафаил Михайлов, гр. Велико Търново (2014), " С изкуство против насилието над животни ", Галерия Дебют, София (2016), Изложба „ Графика ”, изложба Георги Баев, Бургас (2016), „ Art fusion festival “, изложба Underground, София (2016), Коледна галерия, Dorian Art Gallery, Плевен (2018) и други. През 2019-та година открива първата си независима галерия „ Метаноя “ в Dorian Art Gallery, Плевен. Живее и работи във Варна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР