На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с крехките

...
На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с крехките
Коментари Харесай

Над 80 000 мъже в България страдат от остеопороза

На 20 октомври означаваме Световния ден за битка с нежните кости 
Повече от 420 000 българи страдат от остеопороза, като 80.4% от тях са дами, а 19.6% – мъже. На всеки час в България се записват по шест фрактури вследствие на нежните кости или към 150 счупвания дневно. Това напомнят от Амджен България във връзка 20 октомври – Световен  ден за битка с остеопорозата. Тази година дългогодишната акция за битка с нежните кости „ Не се пречупвай “ е ориентирана главно към мъжете.

Над 4% от българските мъже на възраст над 50 години ще получат бедрена фрактура, като в не дребен брой от случаите, това ще докара до обездвижване. Въпреки че постоянно остеопорозата се приема като „ проблем на дамите “, изследвания демонстрират, че представителите на мощния пол са изложени на двойно по-голям риск от гибел вследствие на строшаване на бедрената кост. За страдание, смъртността вследствие на остеопорозата у нас е по-висока (184 на 100 000), в сравнение с в Европейския съюз (116 на 100 000). 
 
Остеопорозата при мъжете поражда вследствие на комплицирано взаимоотношение на разнообразни фактори, свързани с възрастта недостиг на полови хормони, генетична предразположеност, вреден метод на живот (липса на физическа интензивност, тютюнопушене и несъразмерна приложимост на алкохол), болести като диабет, ревматоиден артрит, банкет на избран тип медикаменти. Проблем с костната компактност може да възникне и в случай че човек е с поднормено тегло или загуби внезапно 10% от килограмите си. С напредването на възрастта при мъжете производството на хормоните естрадиол и тестостерон понижава. За разлика от дамите, при които равнищата на естроген внезапно спадат по време на менопаузата, мъжете губят костна компактност по-бавно.

Част от признаците на болестта са понижаване на растежа, острата болежка в гърба, прегърбването. Изследването на костната компактност или така наречен DXA скенер е най-хубавият метод за диагностициране на остеопорозата.

Остеодензитометрията е безболезнена, продължава към 20 минути, а лъчевото натоварване е извънредно ниско. При проучване на лумбалните прешлени то е едвам 3 до 5 микросиверта (µSv). За съпоставяне, в случай че човек прелита от Европа до Северна Америка ще получи доза радиация, равняваща се на 60 микросиверта. Ранното диагностициране на остеопорозата е изключително значимо, с цел да се отсрочат оптимално дълго следствията от загубата на костна маса. Заболяването е добре познато и ранната диагностика значи и по-добро лекуване. За страдание, България е на едно от последните места по брой проучвания на костната компактност спрямо останалите страни-членки на Европейския съюз, което прави слагането на диагнозата и надлежно назначението на лечението извънредно сложни.

Лекарствата са значим детайл от лечението, което би трябвало да се добави от здравословното хранене, банкет на задоволително витамин D и калций, както и задоволително двигателна интензивност. Пациентите с остеопороза би трябвало прецизно да следват препоръките на своя доктор, с цел да се оправят с казуса.

Всяка година на 20 октомври означаваме Световния ден за битка с остеопорозата. Тази година той ще протече под надпис „ Кажи „ Не “ на чупливите кости “ и задачата му е да подтикне всички хора в рисковите групи да създадат своя DXA скенер.

„ Здравето на нашите кости е скъпо. Остеопорозата е опасност за здравето с евентуално ужасяващи последствия. Важно е да разпознаем самостоятелните рискови фактори и да се грижим за костите си, по този начин, както се грижим за сърцето си “, приканват от Международната фондация по остеопороза (МФО). 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР