На 20 ноември допреди 5 години тя празнуваше своя рожден

...
На 20 ноември допреди 5 години тя празнуваше своя рожден
Коментари Харесай

До последния си миг се борете… Моите победи се крепяха само на това.

На 20 ноември допреди 5 години тя празнуваше своя рожден ден. На 2 май 2015 година, в Мюнхен, на 89 година си отива от този свят една звезда. Една от най-знаменитите балерини на ХХ век – Мая Плисецкая. Непостижима и възхитителна, тя, както е уместно за една легенда, не губи блясъка си с течение на годините. В дребното изявленията, която тя дава приживе, могат да се открият „ златни " цитати, които разкриват тайните на нейния триумф и дългоденствие.
1. Никога не съм обичала да упражнявам и да преговарям. Смятам, че това в последна сметка удължи театралната ми кариера: имах неизмъчени крайници.
2. Не съм сигурна, че висшата демонстрация на мозъка е добротата. Добряците от време на време са кръгли простаци.
3. Не обичам суетата. Нито на сцената, нито в живота… Излишни думи също не са нужни.
4. В изкуството не е значимо „ какво “. Най-важното е „ по какъв начин “. Трябва да стигне до всекиго, да се допре до душата му – тогава е същинско, другояче не става.


5. Мъжете постоянно са харесвали красиви фигури. Не мисля, че балерините са ги завладявали с мозъка си.
6. Диети не са нужни, би трябвало да се плюска по-малко.
7....това е доктрина. А в живота може всичко, само че по малко.
8. Повече обичам кренвирши с бира, в сравнение с сладости… А в действителност хората не са измислили нищо по-вкусно от елементарен самун с масло.
9. През целия си живот обичам новото, цялостен живот виждам в бъдещето, това постоянно ми е забавно!


10. Хората не се разделят на съсловия, раси и държавни системи. Хората се разделят на положителни и неприятни. Само по този метод. Добрите са изключение, подарък от Небето.
11. За мен в света на модата всичко стартира и свършва с Пиер Карден. Той е пример за усет, фикция и красота… Никога не остарява.
12. Ще ви кажа без да се лаская: нямам за какво да изпитвам завист. Господ ми е дал качества и нелоши дадености, в Болшой спектакъл аз изтанцувах стотици балети, може да се каже, че съм световноизвестна. И най-важното – имам прелестен мъж, какво да желая повече?
13. Ако просто нищо не правиш и лежиш на дивана, няма по какъв начин да си във форма… Човек се разпада от нищонеправене, омързелява се.
14. От бръчките няма по какъв начин да избягаш… Но младеещ дъртак или бабичка – това е смешно… Знаете ли, има нова градина и остаряла градина. Но дали е добре поддържана или не – това към този момент е напълно друго. Същото е и с лицето на човек: постоянно се вижда поддържано ли е то, или запуснато.
15. Бъдещи генерации, давам ви съвет. Послушайте ме. Не се примирявайте, до самия край не се примирявайте. Даже тогава – воювайте, стреляйте, целете се, тръбете, бийте барабана… До последния си момент се борете… Моите победи се крепяха единствено на това. Характерът е орис.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР