На 20 май ще настъпи т.нар. ден на данъчна свобода,

...
На 20 май ще настъпи т.нар. ден на данъчна свобода,
Коментари Харесай

Проучване: Данъчната тежест върху българите се увеличава

На 20 май ще настъпи така наречен ден на данъчна независимост, пресметнаха от Института за пазарна стопанска система. Според данните през 2021 година българите ще работят за запълване на държавната хазна най-вече - близо 140 дни. Изчисленията несъмнено са теоритични.

Според изчисленията на ИПИ приходите в бюджета през тази година би трябвало да доближат 47,6 милиарда лв., а брутният вътрешен артикул - 124,5 милиарда лв.. Така българите ще заработват приблизително 341 млн. лв. на ден.

" Ако приемем, че всичко направено от началото на годината отива в страната хазна, то ще ни трябват 140 дни да я попълним. Това значи, че Денят на данъчна независимост през 2021 година се пада на 20 май, което е най-късната дата за " данъчна " независимост през последните над 10 години ", обясниха от ИПИ.

Икономистите са пресметнали, че поради рецесията, породена от ковид, се усилва преразпределението на приходите у нас. Така приходите, които минават през бюджета, ще доближат до 38,2% от Брутният вътрешен продукт. Досега те са се движили в порядъка сред 35 и 36 на 100.

" Нарастването в този момент демонстрира, че ролята на страната в икономическия живот на страната се усилва. Това се удостоверява и от другата огромна смяна, а точно – доста по-високите обществени разноски и обвързвания с тях огромен недостиг, който се чака да доближи 4,9 милиарда лева през 2021 година ", изясняват от Института.

Само въпросните 4,9 милиарда лева се равняват на над 14 дни за " отработване ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР