На 20 май 2020 г. д-р Мадлена Бояджиева – кмет

...
На 20 май 2020 г. д-р Мадлена Бояджиева – кмет
Коментари Харесай

Кметът на Тетевен поднесе цветя пред паметната плоча на генерал Владимир Вазов

На 20 май 2020 година доктор Мадлена Бояджиева – кмет на Община Тетевен, уважи паметта на генерал-лейтенант Владимир Вазов. В чест на единствения български военачалник, почетен от английското кралство след края на Първата международна война, тя сервира цветя пред паметната му плоча в град Тетевен.
Почит към него отдадоха и Борис Врабевски – Зам.-кмет на Община Тетевен и чиновници от общинска администрация.
През 2016 година в град Тетевен на мястото, където генерал-лейтенант Владимир Вазов прекарва последните дни от живота си, е открита паметна плоча в символ на респект и почитание към него. Всяка година през май месец се организира шествие в памет на героя, в което присъединяване вземат общинското управление, представители от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса /СОСЗР/, от Съюза на ветераните от войните, от Регионален клуб,,Традиция “ гр. Тетевен и гр. Троян и жители.

През септември 1918 година военачалник Вазов извоюва една от най-славните победи на българската войска в борбата при Дойран, където побеждава неведнъж превъзхождащата го британска войска. Срещу дивизията на Вазов се изправят 3 британски, 2 френски дивизии, 1 гръцка тежка артилерийска бригада и един гръцки конен полк. Превъзходството в интерес на съперника е неведнъж. Тогава генералът споделя на българските бойци и офицери: „ Трябва да победим или да умрем - различен избор няма! "
След края на войната ген. Вазов се открива да живее в София, пази своите политически убеждения, когато е нужно. От 1925 до 1931 година той е кмет на столицата, като приготвя София за дооформянето й като огромен европейски град. През 1936 година Вазов е поканен от дойранските си съперници - англичаните, да участва на техния конгрес. На гара " Виктория " в Лондон българинът е посрещнат от кмета на града. Настанен е в замъка на лорд Харболи, където е отсядал Наполеон. Когато минавал с влака, вижда издигнат почетен легион със флагове. Тогава военачалник Хамилтън, който го съпровожда, извиква: " За почит, спокойно! " На парада вземат участие 3000 военни и 200 бойни флагове. Когато се явява делегацията с българина, лорд Милн се провиква: " Свалете знамената! Минава ген. Вазов - спечелилият от Дойран! "
На 20 май 1945 година в гр. Тетевен, героят от Дойран получава сърдечен удар и умира на 77 години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР