На 20 май 1967 г. британската национална медийна компания BBC

...
На 20 май 1967 г. британската национална медийна компания BBC
Коментари Харесай

На Запад нямало цензура... Друг път!

На 20 май 1967 година английската национална медийна компания BBC не разрешава излъчването на песента на Бийтълс „ A day in the life “. Тя е част от един от най-успешните албуми на групата и не е единствената, която е глобена от английските медийни управляващи.

Още две от песни от Сарджънт Пепър я следват – „ Being for the Benefit of Mr. Kite “ и „ Lucy In The Sky With Diamonds “. Малко по-късно под ударите на цензурата попадат и „ I am the walrus “, „ Back in the USSR “ и „ Come together “.

Доводите на английските медийни ръководители са, че в първите три песни има препратки за потребление на опиати. Ленън и Макартни отхвърлят да са имали нещо сходно поради. Независимо от това „ A day in the life “ остава неразрешена до 1972 година

Докато при първите песни главният проблем е нарушаването на обичайния морал и споменаването на опиати, то при тази за Съветския съюз аргументите са напълно политически.

Ако съпоставим забранителния лист на Бийтълс с този на групи като Sex Pistols или Stooges нещата стават смешни. През 50-те и 60-те под ударите на музикалната цензура в Британия, Съединени американски щати и целия западен свят попадат голям брой рок групи – Everly Brothers, Jerry Lee Lewis, Kingsmen, Rolling Stones, The Doors, The Who.

Ако ви направи усещане за момента не съм загатнал името на нито един черен музикант, а повода е, че тях не ги позволяват до главните радиостанции. В Съединени американски щати са основани специфични канали, които популяризират такава музика и даже постоянно звукозаписните компании се специализират.

Тогава напред излизат въпросите, за какво ние в България считаме, че единствено в социалистическите режими през Студената война е имало цензура?

Наистина ли единствено тук е забраняван рок енд рола? Вярно ли е, че никой не е слушал Битълс и Ролинг Стоунс у нас?

Сигурен съм, че по-възрастните слушатели към този момент имат готовите отговори, а аз имам сбирката от рокенрол плочи на татко ми, които не съм купувал. Много от тях са издавани от Балкантон, само че по-хубавите естествено идват от някъде „ на Запад “. Да, по българското радио несъмнено не може да се чуе „ Ruby Tuеsday “ на Rolling Stones, незабавно откакто е излязла. Интересно по BBC в този миг дали са пускали „ Подмосковие вечера “ или Щурците и Ала Пугачова?

В тази връзка е доста забавно да помислим и за мястото на българските рокгрупи и естрадни реализатори от това време.

Когато в Съюз на съветските социалистически републики стартира да се усеща въздействието на западната попкултура и най-много взрива на битълманията, в партията и комсомола стартират да мислят за метод да се опълчват на противниковото идеологическо въздействие.

Резултатът е основаването на Вокално инструменталните ансамбли. Често тези групи употребяват самодейността на младежи, които са слушали западна музика и могат да я свирят. След това те са подемани от системата, която ги развива и се пробва да сътвори собствен аналог на непознатите групи. Вокално инструменталните ансамбли са двойници на западни групи. В Съюз на съветските социалистически републики – „ Поющие гитары “ се считат за една от групите, които оформят появяването на тази наклонност. Първият им албум е формиран напълно от кавър версии на групата „ Шадоус “, която свири китарен рок енд рол.

У нас се появяват „ Щурците “. Те стартират своята кариера също с кавър версии на „ Шадоус “, само че доста скоро е решено да се трансфорат в аналог на друга група.

Заради това получават и името „ Щурците “. Естествено, у нас съществува легендата, че от държавната Концертна дирекция, в началото отхвърлят да ги записват с такова име, което е толкоз близо до превода на „ Бийтълс “, само че в следствие по БНР е извършено допитване до публиката, която го утвърждава.

Вокално инструменталните ансамбли в Източна Европа се радват на поддръжката на цялата система и вършат стотици концерти, а албумите им се записват и популяризират от държавните звукозаписни компании. Избраните стават звезди, другите просто нямат опция да пробият.

Социалистическите държавни управления ги употребяват, с цел да заместят нежеланата известност на западния рокендрол и хардрок на 70-те. Ето за какво ранните песни на „ Сигнал “ са побългарени кавъри на „ Юрая хийп “.

Това ни демонстрира една странна картина на две политически системи, които имат доста сходно отношение към известната просвета. Забраната за нежеланите въздействия съществува и от двете страни на Желязната завеса. Тези, които не се употребяват със отбраната на държавните структури, мъчно оцеляват. На запад съществува естествено и пазарния детайл на асортимент, а на изток бъдещите звезди служат на страната против нежеланото непознато въздействие.

В Съединени американски щати, белите рокенрол икони пеят кавър версии на реализатори негри, в Източна Европа кавърите са на Бийтълс и други съвременни западни групи.

За страдание, тези истории единствено ни демонстрират огледалните системи, в които са живели обществата ни тогава. Забраните съществуват и от двете страни на Желязната завеса, а в този момент строим същите затвори още веднъж. Ясно спуснатите линии на „ разрешени “ и „ неразрешени “ послания ни водят още веднъж към изгубване на равните благоприятни условия.

Започва пренаписване на книги, сортиране на филмите с нужното обръщение и създаване на актуалния „ новоговор “.

Стъпката към гонене и забрани е дребна. Сблъсъкът сред политическите режими ражда и опита за цялостен надзор върху обществото. Ако преди нямаше практическата опция всеки аспект на живота да бъде наблюдаван, то през днешния ден тя към този момент съществува. Заради това е значимо да помним протеста и посланията на същинския рокенрол – устрема към независимост на елементарните хора.

* Коментар на доцент Александър Сивилов в предаването ``Политически НЕкоректно`` по БНР. Заглавието е на редакцията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР