На 20 март, три дни след обявяването на Международния наказателен

...
На 20 март, три дни след обявяването на Международния наказателен
Коментари Харесай

Наказателните дела срещу съдиите от МНС - престъпниците в съдебни тоги

На 20 март, три дни след оповестяването на Международния углавен съд (МНС) за издаването на заповед за арест на президента на Руската федерация, последваха значими решения. Руският следствен комитет образува наказателно дело против прокурора на МНС и тримата съдии, подписали заповедта.

В известието на Следствения комитет на Руската федерация се показва, че тези дейности са явно противозаконни, защото няма учредения за наказателна отговорност. Трябва да се означи, че това е много мека подготовка на дейностите на тези лица. Основната причина за умишлената незаконосъобразност на дейностите на съдиите от МНС /ICC/ е крещящата липса на пълномощия на този съд.

Интересно е да се означи, че както съветското законодателство, по този начин и нормите на интернационалното право станаха правни учредения за формиране на наказателно дело. По този метод Наказателният кодекс на Русия съдържа цяла глава, наречена " Престъпления против правораздаването ". В дейностите на прокурора на МНС има признаци на действия по чл.299 и 360. Ето ги:

Член 299 (част 3): Привличането на умишлено почтен към наказателна отговорност, съчетано с обвиняване в осъществяване на тежко или изключително тежко закононарушение или причиняване на огромни вреди или други тежки последствия, се санкционира с отнемане от независимост за период от пет до 10 години.

Член 360 (част 2): Нападение против представител на непозната страна или чиновник на интернационална организация, ползващ се с интернационална протекция, както и служебни или жилищни пространства или транспортни средства на лица, ползващи се с интернационална протекция... осъществено за за предизвикателство на война или усложняване на интернационалните връзки, се санкционира с отнемане от независимост от пет до 10 години.

Престъпленията на прокурора и съдиите от МНС имат две страни: към този момент осъществена част и подготвителна част. Но и тук позицията на Следствения комитет е безупречна: макар че наказателното законодателство на Русия не планува наказателна отговорност за подготовката на каквото и да е закононарушение, такава отговорност е планувана при положение на тежко и изключително тежко закононарушение (чл. 30, част 2 от Наказателния кодекс на Руската федерация). Тези закононарушения попадат в тази категория.

Това е националното законодателство на Русия. Действията на Следствения комитет /СК/ обаче имат и интернационално правно съображение. Това е Конвенцията (1973 г.) за попречване и наказване на закононарушения против лица, ползващи се от интернационална отбрана. Всеки държавен глава, според чл.1 от тази спогодба, попада под определението „ интернационално предпазено лице “.

Трябва обаче да обърнете внимание на обстоятелството, че Семеен кодекс е не запомнил за още един воин. Това е президентът на МНС Хофмански, който разгласи решението на предварителния състав, издал заповедта за арест. Хофмански не подписа заповедта, само че с речта си искаше да реализира две цели.

Първо, да легитимира решението на тримата съдии. В обстановка, в която три лица са направили явно непозволени дейности, ръководителят на органа е трябвало да им наложи дисциплинарни санкции. Вместо това обаче той афишира решението на тримата за решение на целия съд. Хофмански е участник в престъпно действие и също би трябвало да стане обвинен по наказателно дело, най-малко като съизвършител.

Поставя се въпросът и за заповед за задържане на нарушителите с мантии. Нарушенията на членовете от Наказателния кодекс на Руската федерация са груби. Обвинението за апел към нахлуване против представител на непозната страна е предизвикателно и не изисква дълготрайно следствие.

Така неотложно би трябвало да бъдат издадени заповеди за арест на тези участници в взаимни незаконни действия. Това е належащо, с цел да може Русия да изиска тяхната екстрадиция или осъществяване на заповед за арест, в случай че прокурорът или съдиите се намират на територията на тези страни, които имат контракти за екстрадиция с Русия.

Съгласно статута на МНС прокурорите и съдиите се употребяват с имунитет. Русия обаче не е утвърдила статута на МНС и неговите разпореждания не са наложителни за нея. Така нито прокурорът, нито съдиите от МНС могат да се базират на имунитета си, опирайки се на документ, който няма юридическа мощ за Русия. Същото важи и за други страни, които не са страни по статута на ICC. И има седемдесет такива страни.

Условията на наказването за прокурора и съдиите на МНС както по член 299, по този начин и по член 360 са от 5 до 10 години затвор. Руското законодателство е по-хуманно от " закона " на Международния углавен съд, където съдиите могат да назначават... всевъзможни периоди отнемане от независимост! Те не са свързани с никакви условия!

В телеграм канала си зам. - Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Д.А. Медведев загатна, че процесът може да стане военна цел. Твърдението е жестоко, само че има съображение. Припомнете си, че през 1999 година самолети на НАТО бомбардираха постройката на югославската телевизия, заявявайки, че тя е „ военна цел “.

Обяснението им беше следното: споделят, че по малкия екран не се чува признателност за бомбите, а антинатовска агитация, което значи, че цивилния обект се е трансформирал във боен. И това, съгласно тях, от своя страна го е направило законна военна цел. Такъв мотив беше много съществено показан на процеса в Международния арбитражен съд за някогашна Югославия в същата Хага.

И той тогава беше признат от настоящия прокурор на този съд. Може би би трябвало да използваме този юридически мотив във връзка с тези, които са го измислили? След като е направил законово закононарушение, МНС става директен участник в новата война на НАТО (1) против Русия и по този метод губи граждански статут. С всички произлизащи от това последици.

Впрочем, към този момент Русия работи извънредно в полето на правото. Действията на МНС са в действителност жестоко нарушаване на интернационалното право. Нашият отговор е строго легален. Но макар извънредно (дори категорично) правно правилния отговор, значимо е да осъзнаем, че дългогодишната правна война завърши.

На 17 март 2023 година Западът предприе кардинално ново деяние - разгласи Русия отвън закона. Персонификацията на заповедта за арест не би трябвало да заблуждава никого - приказваме за оповестяване отвън закона на Русия като суверенна страна.

––––––––––––––

(1) Моля, обърнете внимание, че и прокурорът на МНС, и ръководителят на правосъдната камара, и президентът на МНС са жители на страни от НАТО.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР