На 20 март китайският председател Си Дзинпин пристигна в Москва

...
На 20 март китайският председател Си Дзинпин пристигна в Москва
Коментари Харесай

Китайско-руските отношения са пример за това как великите сили трябва да се отнасят една с друга

На 20 март китайският ръководител Си Дзинпин дойде в Москва на тридневно държавно посещаване. Това е първата аудиенция в друга страна след преизбирането му на ръководител на КНР и демонстрира особеното внимание, което Китай отдава на всестранно стратегическо партньорство с Русия. Добрите и устойчиви връзки сред Китай и Русия са от изгода за международната сигурност и непоклатимост.

С общите старания на Си Дзинпин и Владимир Путин взаимното политическо доверие сред Москва и Пекин непрестанно се задълбочава, прагматичното съдействие се уголемява, а координацията им по интернационалните каузи дава резултат. През 2022 година стокообменът сред двете страни е надвишил 190 милиарда $, което съставлява нарастване от 116% спрямо преди 10 години. За 13 следващи години Китай остава най-големия търговски сътрудник на Русия.

В момента светът не е кротичък. В устрема да поддържат позицията си на международен хегемон, Съединените щати организират политика на съревнование с останалите огромни страни, усилвайки раздялите и борбите. На този декор и Китай и Русия организират самостоятелна външна политика, а връзките им се основават на правилата за необвързаност, неконфронтация и ненасоченост против други страни. Същевременно в двустранното им съдействие няма интервенция на трети страни. Китай и Русия са страни членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Засилването на двустранните връзки в разнообразни области е от значимо значение за мира и стабилността в света.

По въпроса за украинската рецесия Китай постоянно е заемал справедлива и обективна позиция, фокусирайки се върху  истината и неистината и съдействайки интензивно за реализирането на мирни договаряния. Пекин ще продължи да приканва враждуващите страни да проведат равнопоставени, рационални и прагматични договаряния, с цел да намерят най-правилния път за разрешаване на рецесията.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР