На 20-и август, събота, от 20.30 часа на откритата сцена

...
На 20-и август, събота, от 20.30 часа на откритата сцена
Коментари Харесай

Даниела Дякова и Костадин Андреев във великолепен тандем сред естествения декор на Бегликташ в "Кармен"

На 20-и август, събота, от 20.30 часа на откритата сцена на тракийското светилище Бегликташ на публиката ще се даде опцията да съпреживее още веднъж безконечната история за ненадейно пламнала пристрастеност, отбиване, прочувствена реабилитация, конфликт на два свята, които неудържимо се притеглят, а опустошителните усеща ги унищожават – с операта " Кармен " от Жорж Бизе. Събитието е последното от огромния фестивал " Опера на светилището ",реализиран за трети път от Държавна опера-Бургас и община Приморско.

Драматичният сюжет на една от най-популярните опери в международен мащаб постоянно звучи настоящо. Независимо от епохата, в която живеят, хората непроменяемо носят идентични усеща, стремления, а връзките им са основани на всемирен правила, които са неподвластни на времето. Операта се е трансформирала в емблематична – освен поради красивата музика на Жорж Бизе, присъща с изящна мелодична линия, както и музикалните претекстове, които са придобили независима известност, а и поради историята, която продължава да вълнува и да провокира разнопосочни усеща.
Зад диригентския пулт в събота ще застане маестро Иван Кожухаров, който има гения и потенциала да трансформира всеки театър или концерт под неговата палка в музикално събитие.

 Даниела Дякова като Кармен Даниела Дякова като Кармен Източник: Държавна опера-Бургас
В ролята на популярната буйна циганка Кармен, която е обект на мощни и неконтролируеми усеща, безумна ревнивост, водеща до съдбовна развръзка, ще бъде невероятното мецосопрано Даниела Дякова, която не крие своето користолюбие и прочувствената си връзка с тази комплицирана трагична роля. Нейният компактен и кондензиран глас, с благосъстояние на тембровите нюанси, е извънредно подобаващ за спорния облик, който ще построи на сцената в Бегликташ. Даниела Дякова бе превъзходна и респектираща Улрика – гадателката, която вещае бъдещето и направлява със своите предсказания човешки ориси – в операта " Бал с маски ", на 13-и август, на същата сцена в Бегликташ.

На 20-и август именитото мецосопрано Даниела Дяковa ще бъде в театрално партньорство с тенора Костадин Андреев /гост/, солист на Софийската опера и балет, който ще влезе в ролята на Дон Хосе – разкъсван от вътрешни несъгласия. На 22 юли т. год. Костадин Андреев бе ослепителен на Летния спектакъл в Бургас в ролята на Калаф в операта " Турандот " от Джакомо Пучини.

 Даниела Дякова Даниела Дякова Източник: Държавна опера-Бургас
Даниела Дякова, на чийто характер ролята на Кармен импонира превъзходно, ще бъде още веднъж помитаща на откритата сцена в Бегликташ – същинска хала, амалгама от пристрастеност и неудържим ентусиазъм към вътрешна независимост, която за нея е над обич, обвързаност, даже над инстинкта за живот. Великолепният тенор Костадин Андреев, който неведнъж е пял на сцените в България и по света с незабравимата и неподражаема Гена Димитрова, ще се превъплъти в ролята на трагично влюбения Дон Хосе,. Той се вписва ослепително в прочувствената дъга, подбудена от театралното взаимоотношение с облика на най‐прочутата циганка Карменсита.

 Даниела Дякова и Валери Турманов Даниела Дякова и Валери Турманов Източник: Държавна опера-Бургас
Талантливият млад баритон Валери Турманов ще бъде матадорът Ескамилио, който печели възприятията на Кармен и тласка Дон Хосе към черна ревнивост с трагична развръзка. Чудесното сопрано Мария Цветкова-Маджарова ще се превъплъти в облика на нежната всеотдайна госпожица Микаела, басът Делян Славов ще бъде Цунига – той бе в ролята на заговорника Самуел във второто събитие от " Опера на светилището " – операта " Бал с маски " от Джузепе Верди. Като Фраскита на сцената ще се показа сопраното Миглена Славова – посетител, която се превъплъти ослепително в ролята на Оскар в " Бал с маски " от Верди предходната събота на откритата сцена в Бегликташ. Лина Пеева ще бъде в ролята на Мерседес, баритонът Бранимир Недков влиза в облика на Данкайро, тенорът Яни Николов ще бъде Ремендадо, басът Костадин Мечков – Моралес.

Режисьор на постановката, приспособена за откритата сцена в Бегликташ, е Александър Текелиев, диригент на хора – Невена Михайлова, хореографията е на Недко Георгиев, концертмайстор – Христо Белчев, помощник-режисьори – Лина Пеева и Петър Тихолов. В огромния атрактивен театър вземат присъединяване оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас, както и Детски хор " Милка Стоева " с диригент Светла Стоева.

Постановките на Държавна опера-Бургас на тракийското светилище дават за трета година неповторим късмет за прикосновение с мистичната символика на свещеното място, в комбиниране с художествените внушения на оперите. Мястото под откритото небе на мистична Странджа е магично – реализира се вълнуваща среща на послания от древността със актуалната интерпретация на безконечната класическа музика. В сходни моменти Природата притихва и се вслушва в гласа на Изкуството. Представленията – измежду естествения фон на мегалитното светилище, на особено построена до каменния комплекс сцена, както и на самите каменни блокове, минават като че ли под покровителството на античните траки, живели и правили своите мистични ритуали по тези земи, които са алегорично с целия голям екип, реализиращ амбициозното начинание.

Фестивалът " Опера на светилището " е доказателство, че класическата музика носи ореола на непреходност и безкрайност, като хармония и послания, като просвета на мислене и метод на световъзприятие и би трябвало да се поддържа ползата и поклонението пред нейните нетленни послания, а в комбиниране с сходен естествен феномен, е още по-въздействаща.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР