На 20 февруари започва регистрацията на неправителствените организации, желаещи да

...
На 20 февруари започва регистрацията на неправителствените организации, желаещи да
Коментари Харесай

С електронно гласуване ще бъде избран първият Съвет за развитие на гражданското общество

На 20 февруари стартира регистрацията на неправителствените организации, искащи да вземат участие в избора на първия у нас Съвет за развиване на гражданското общество (СРГО). Това оповестиха от държавната осведомителна работа.

Съветът е съвещателен орган към Министерския съвет за създаване и осъществяване на политики, подкрепящи развиването на гражданското общество. Той ще се състои от 15 членове - 14 представители на неправителствени организации, определени посредством национално гласоподаване, и ръководител - вицепремиерът Томислав Дончев.

Нова осведомителна система за хората и бизнеса вкарва Национален статистически институт

Съветът ще координира осъществяването на националната тактика за развиване на гражданското общество, ще предлага на държавното управление проект за реализацията на задачите й, ще събира информация за финансирането на гражданските организации с обществени средства, ще дава мнения по всички планове на нормативни актове, отнасящи се до активността на гражданските организации.

Администрацията на Министерския съвет инициира основаването на работна група от представители на неправителствени организации и мрежи за изработването на Правилник за организацията и активността на СРГО. Формирани бяха изборна комисия и секретариат на Съвета.

С цел оптимална гласност, бистрота и обективност на избора бе създадена уеб основана електронна платформа за национално гласоподаване, поддържана от Министерския съвет.

Срокът за регистрация на гражданските организации за присъединяване в избора на СРГО и за заявяване на предпочитание за участие в него е 15 работни дни, а процедурата за избор на членове на СРГО посредством гласоподаване продължава в границите на 10 работни дни. Поканите за регистрация и за гласоподаване са публични и се разгласяват на Портала за публични съвещания - www.strategy.bg.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР