На 20 февруари, с тържествена церемония в Пантеона на възрожденците

...
На 20 февруари, с тържествена церемония в Пантеона на възрожденците
Коментари Харесай

Преди 141 години русчуклии хвърлиха фесовете и тръгнаха по европейски път

На 20 февруари, с тържествена гала в Пантеона на възрожденците бе маркирана 141-вата годишнина от Освобождението на крайдунавския град. На празника участваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, зам.-кметът Наталия Кръстева, Генералният консул на Русия в Русе – Андрей Громов, ръководителят на Общински съвет Русе и ректор на районно управление (на МВР) „ Ангел Кънчев “ – проф. Христо Белоев, зам. регионалният шефове на Област Русе Валентин Колев, общински съветници, водачи на политически партии, русенци и посетители на града.
Русенската цитадела е освободена вследствие на подписаното помирение в Одрин на 31 януари 1878 година На 20 февруари сутринта през крепостната врата „ Кюнтю капу “ в остарелия Русчук влизат ген. Тотлебен, щаба му и съветските войски. Той е посрещнат от турски часовой, предвождан от Сали паша, който си предава сабята и ключа на града. Възторженото население дружно с Васил Друмев, свещеник Браницки приветстват освободителите.

Трябва да се означи голямата роля на популярния русенец Иван Ведър, създател на масонското придвижване в България. Ден преди този момент, координирайки дейностите си с турския масон Делавер паша те избавят локалното население от заколение и погроми.
Пред Пантеона на възрожденците звучаха маршове в осъществяване на Общински духов оркестър. Национално сдружение „ Традиция “ с районния си клуб „ Ангел Кънче “ в Русе сподели униформи, флагове и въоръжение от Руско-турската освободителна 1877-1878 година пред Пантеона, а в постройката показа галерия с репродукции на съветски създатели „ Епизоди от Освободителната война “.

Тържеството стартира с встъпителни думи на проф. доктор Николай Ненов, шеф на Регионален исторически музей – Русе. „ Преди 141 години свършват фесовете, с цел да бъдат сменени с калпаците, поробителят си отпътува с трен – това са значимите моменти от историята на Русе, тъй като са неповторими като голям брой от местата наизуст в този град “, сподели в словото си проф. Ненов. „ Те свързват ориста на Русе с националната история, дали с историята за спасяването от заколение на русенските жители, дали с историята за остарялото градско гробище, или пък с църквата „ Света Троица “, където се предават ключовете на тогавашната османска цитадела и Русе е разгласен за свободен град. Всички тези места образуват нашата еднаквост “, добави той.

Кметът Пламен Стоилов произнесе тържествена тирада. „ Днес честваме един извънредно важен празник. Подобни дни са мотив да се преклоним пред мощния и борбен дух на нашия народ и да си спомним за хилядите сънародници, които са отстоявали свободата ни “, съобщи кметът и насочи благопожелание да съхраним славните каузи на предците ни, да се гордеем с корените си и да градим дружно по-доброто бъдеще на Русе.
Генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов приветства русенци и посетители с празника и напомни военното съдействие сред руси и българи.
Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия отслужиха признателен молебен за извоюваната независимост. В програмата взе присъединяване хор „ Св. Георги Победоносец “ при Общински юношески дом-Русе, с диригент Мина Влайкова.
По традиция, институции, публични организации и политически партии сервираха венци и цветя пред Вечния огън.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР