На 20 февруари 1987 г. турският терорист Мехмед Али Агджа

...
На 20 февруари 1987 г. турският терорист Мехмед Али Агджа
Коментари Харесай

20 февруари 1987 г. Мехмед Али Агджа е осъден на доживотен затвор

На 20 февруари 1987 година турският терорист Мехмед Али Агджа е наказан от италианския съд на пожизнен затвор за атентата против Йоан Павел II.

Атентатът е осъществен на 13 май 1981 година на площад „ Свети Петър” във Ватикана. Докато излиза на площада, папа Йоан-Павел ІІ е прострелян от Агджа. Папата е пронизан от четири патрона и изгубва огромно количество кръв, само че е избавен, с помощта на бързата интервенция на хирурзите. Агджа е арестуван неотложно.

По-късно за съучастие в подготовката на атентата са упрекнати още трима турци и четирима българи. Това са дипломатите Иван Дончев, Желю Василев, Тодор Айвазов и Сергей Антонов. Безспорно най-известно от изброените е името на Антонов.

По молба на папа Йоан – Павел II, който посещава пандизчията през 1983 година, той е опрощение от президента на Италия Карло Чампи през юни 2000 година След 19-те години в италиански затвор Агджа лежи и в турски за убийството на публицист, осъществено през 1979 година Освободен е предварително на 12 януари 2006 година Министерството на правораздаването апелира освобождението и Касационният съд го анулира. Агджа още веднъж е арестуван. Освободен е дефинитивно на 18 януари 2010 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР