На 20 души от задържаните за корупция на ГКПП Калотина

...
На 20 души от задържаните за корупция на ГКПП Калотина
Коментари Харесай

От 800 до 1000 евро на смяна са събирали задържаните на ГКПП "Калотина"

На 20 души от арестуваните за корупция на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " са повдигнати обвинявания за присъединяване в проведена незаконна група.

Сред тях са шеф на митнически пункт Райчо Соколов, посочен като началник на групата, 15 митничари и 4-ма гранични служители на реда, заяви на брифинг представителят на основния прокурор Сийка Милева. От 800 до 1000 евро на вход камиони, на промяна са събирали арестуваните на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина ", посочи още представителят на основния прокурор.

На " излаз камиони " сумата достигала 1300 евро. На " вход " и " излаз " на леките коли се изкарвало по-малко - сред 200 и 300 евро.

При претърсванията в домовете на арестуваните е конфискувана и огромна парична сума в лв., евро и турски лири, наркотични субстанции, муниции и митнически пломби.

" Всичко е почнало във връзка голям брой сигнали от водачи на моторни транспортни средства и жители, че при прекосяване през пункта са им желани парични суми под формата на такса " Почерпка ". Турски водачи разказвали, че човек може да мине през граничния пункт без да си заплати, единствено в случай че прелети. Събрани са доказателства, че групата работи от началото на 2019 година Тя има строго построена пирамидална конструкция. На върха стои началникът на митническия пункт, митнически инспектори и гранични служители на реда. Членовете са желали и получавали суми в разнообразни размери от водачи на моторните транспортни средства, най-вече турски жители. Искали са и от български жители, когато са транспортирали хранителни артикули ", добави тя.

Сумата е била желана на водачите посредством избрани мимики и жестове от страна на чиновниците, а в подмяна колите не са били проверявани.

" Не се извърша физически надзор над товара, инспекция с рентген или щателна митническа инспекция, когато това е било належащо съгласно нормативните условия. Всеки митнически контрольор е отделял 50 евро и предавал на ръка на началника, останалата сума се е разпределяла сред инспекторите и граничните служители на реда. Ако водачите давали пари в по-голяма банкнота, им се прибирало ресто ", изясни Милева.

" Митничарите са уязвимост на Специализираната прокуратура. Вече има лежащи в пандиза ", съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

Директорът на дирекция " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи Стефан Банков акцентира, че министерството си сътрудничи чудесно с всички служби, само че следствието на Митнически пункт " Калотина " би било невероятно без помощта на Специализираната прокуратура. Ръководителят й Димитър Петров съобщи, че инспекциите по всички гранични пунктове ще продължат и напомни сполучливата работа на ръководената от него институция по редица каузи, свързани с упрекнати в рушвет митнически чиновници.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР