На 20 декември празнуваме Игнажден. Игнатий Богоносец е втори поред

...
На 20 декември празнуваме Игнажден. Игнатий Богоносец е втори поред
Коментари Харесай

Игнажден е! Православната църква почита Св. Игнатий Богоносец


На 20 декември честваме Игнажден. Игнатий Богоносец е втори подред свещеник на Антиохийската черква. Известен е и като възпитаник на Св. деятел и евангелист Йоан Богослов. Прозвището му Богоносец е обвързвано с поверие, което води началото си от Св. Симеон Метафраст (X век), съгласно което Св. Игнатий е детето, посочено и прегърнато от Иисус Христос, когато апостолите спорят за състезание.
В Източна България на Игнажден е първата коледна вечеря. Трапезата е напълно постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се счита за началото на Новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден.
Най-характерен за празника е обичаят " полазване ". От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и идната година. Ако " сполезът " е добър, то и в къщата през цялата година ще има благополучие и триумф във всичко. Когато сполазникът влезе в двора, той поздравява с новата година и преди да влезе в къщата взима от дръвника някоя пръчка. С нея разбърква огнището и пожелава: " Колкото искрици, толкоз яренца в кошарата. "
Има няколко поверия за този ден: в случай че на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша; в случай че вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие; добре е, в случай че на Игнажден, а също и по Коледа, вали сняг; в случай че на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има обилие. Друго вярване е, че не трябва да се изнася нищо от къщата - най-много огън, плам или сол - с цел да не излезе берекетът, както и не се желае и не се дава нищо назаем.
Имен ден честват: Игнат, Игнатка, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светла.> БНТ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР