На 20 декември празнуваме Игнажден. Игнатий Богоносец е втори поред

...
На 20 декември празнуваме Игнажден. Игнатий Богоносец е втори поред
Коментари Харесай

Игнажден е! Внимавайте кой ще прекрачи прага ви пръв, следете и за следните поверия

На 20 декември честваме Игнажден. Игнатий Богоносец е втори подред свещеник на Антиохийската черква, в случай че не се брои нейният създател, деятел Петър, и представител на поколението на Апостолските мъже. Известен е и като възпитаник на св. деятел и евангелист Йоан Богослов.

В Източна България на Игнажден е първата коледна вечеря. Трапезата е напълно постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се счита за началото на Новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден, написа bTV.

Най-характерен за празника е обичаят " полазване ". От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и идната година. Ако " сполезът " е добър, то и в къщата през цялата година ще има благополучие и триумф във всичко.

Има няколко поверия за този ден:

Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има сушаАко вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородиеДобре е, в случай че на Игнажден, а също и по Коледа вали снягАко на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилиеВремето през идващите 12 дни на месеца - от 20 до 31 декември - демонстрира времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември дефинира какво ще е времето през януариНе бива да се изнася нищо от къщата - най-много огън, плам или сол - с цел да не излезе берекетът, както и не се желае и не се дава нищо назаемНе се става от трапезата по време на ястие, тъй като кокошките няма да мътятНе се излиза на двора, с цел да мътят кокошките повечеНе се шие и плете, с цел да не се заплитат червата на кокошките и да снасятНе се вари фасул, с цел да не бие градушкаНе се пере, с цел да не налети болестБременните и нераждалите не би трябвало да работят, с цел да родят елементарно Имен ден имат Игнат, Игнатка, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светла.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР