На 20 декември Православната ни църква чества Игнажден. Според Светото

...
На 20 декември Православната ни църква чества Игнажден. Според Светото
Коментари Харесай

Утре е Игнажден! ТРИ ЯСТИЯ, които задължително да сложите на трапезата за здраве и берекет (+рецепти)

На 20 декември Православната ни черква празнува Игнажден. Според Светото писание точно на този ден стартират родилните страдания на Богородица и той дава началото на Коледните празници.

И в случай че всички знаем поверието за Полазника – че който пръв влезе в дома ни на този ден, подобен ще ни бъде шансът през цялата идна година, то малко на брой са наясно с останалите традициите на този значим за християните ден.

В Източна България на този ден е първата коледна вечеря, а трапезата обичайно е напълно постна.

Ето три ястия, които наложително да сложите на трапезата за здраве и благодат:

 царевична питка

Царевична питка

Продукти:

45 г прясна мая 1 ч.л. захар 300 г нормално брашно 300 г тънко царевично брашно 2 ч.л. сол

Приготвяне:

Маята се разтваря в топла вода дружно със захарта. Двата типа брашно се сипват в огромна купа дружно със солта, разтворената квас. Замесва се тесто.

След като втаса, прехвърлете на кухненски плот, леко посипан с брашно. Меси се 2-3 минути. Тестото се разделя на половина и се оформя на две кръгли питки. Поръсват се с брашно и се трансферират в тава, намазана с масло. Покриват се с забрадка и се оставят да бухнат за 30 минути.

Фурната се загрява авансово до 200С. Оставят се да се пекат 30 минути, до момента в който станат златистокафяви и стартират да кънтят на кухо, когато се почукат изпод.

 бобена салата

Бобена салата

Необходими артикули:

4 шепи пъстър боб 3-4 бр. кисели краставички 1 филиз праз 2 глави лук 1 бр. люта чушка 2 печени червени чушки

За заливката:

2 скилидки чесън 3-4 с.л. оцет 1 ч.л. чубрица 1 ч.л. джоджен 1 ч.л. изсъхнал магданоз 1 ч.л. сол 7-8 с.л. олио 3-4 с.л. лютеница

Начин на подготвяне:

Лукът се запича, а бобът се сварява. Смесват се дружно с киселите краставички на колелца, нарязаните обелени печени чушки и праза. Подправките се смесват и оставят да престоят за 10-ина минути. С дресинга се залива готовата салата.

 кравайчета Игнажден

Игнажденски кравайчета

Необходими артикули:

2 бр. яйца 3 с.л. захар 1 ч.л. сода бикарбонат 3 с.л. кисело мляко 250 г брашно сол 1 бр. жълтък за намазване едра захар за поръсване

Начин на подготвяне:

Всички артикули се смесват до приемане на меко тесто. Оформят се пръчици с дебелина сантиметър и половина и дължина към 200 мм. Навиват се под формата на кравай. Намасляват се и се махат с жълтъка. Пекат се на 180С до подготвеност.

А ето и още малко за традициите на Игнажден:

За народа Новата година стартира на 20 декември, Игнажден. Всичко, което се прави на този ден, има магическа мощ, може да роди здраве и живот, изобилие и шанс. Затова българинът се вглежда в знаците и знаците, които му дава светът в близост.

Празникът се назовава още Идинажден, Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Денят стартира да нараства, Слънцето се обръща към пролет и лято, само че към момента е в най-далечната си точка. Вярва се, че огньовете, които се палят на земята, са тип слънчева магия. Те символизират слънчевия диск и оказват помощ на слънцето да свети по-силно.

Трапеза на Игнажден

Всички ястия би трябвало да са постни. Обикновено се поставят пита с квас (без украса), ошав, варена царевица, жито, просо, картофи с праз или булгур, фасул, зеле, лук, чесън, туршия, кравайчета, орехи, мед.

Месят се колачета за здраве и благодат. Украсата е плетеница или кръг с лък. Кръгът е знак на небето, от което идват дъжд, роса, сняг, носещи изобилие. Плетеницата е знак за мъж и жена, живеещи в сговор и обич.Първата щипка от тестото се суши за лек. Старите българи са вярвали, че оказва помощ при болки в стомаха и бодежи в сърдечната област. С втората се прави кръст над вратата.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР