На 20 декември 2022 г. се навършват 27 години от

...
На 20 декември 2022 г. се навършват 27 години от
Коментари Харесай

Спомен за Кирил Пейчев

На 20 декември 2022 година се навършват 27 години от гибелта на великия Кирил Пейчев – един от заслужилите мъченици в историята на Вътрешна македонска революционна организация, разгорещен родолюбец и патриот, лоялен безрезервно на идеалите на българите в Македония за свободно и единно българско Отечество.

Неговият витален път стартира на 10 май 1920 година в остарелия Неврокоп (Гоце Делчев). Живее и израства в семейство със здрави революционни обичаи, където споменът за Гоце и Даме и за битките на македонските революционери против тираните и подтисниците го съпътства от най-ранно детство. Вероятно това дефинира съпричастието му към делото на Вътрешна македонска революционна организация още от ученическите му години.

В Софийския университет, където приключва философия, взе участие интензивно в студентското сдружение „ Шар “ и взаимната му активност с най-ярките представители на македонската интелектуална мисъл от това време дефинитивно свързва с идеалите и битките на Българите в Македония.

Като млад преподавател по Философия в Неврокопската гимназия той пръв въстава против капитулантските и изменнически дейности на комунистическото държавно управление при насилствената „ македонизация “ в годините директно след Втората международна война. Включва се в активността на незаконната група на Вътрешна македонска революционна организация, която се приготвя за повеждането на проведена битка за отбрана на българщината в Македония от похищенията на новите поробители. Окуражава другарите си и своите възпитаници да пазят своята българска национална чест и да бъдат подготвени да пазят правото на всички българи в Македония.

Самозабравили са се властници регистрират това негово патриотично дело за „ Опасна антидържавна активност “ и през 1947 година го арестуват като „ Враг на националната власт “. В инсталирания правосъден развой против него са отправени нелепи обвинявания поради политическите му убеждения и дейности и той е наказан на 15 години непоколебим тъмничен затвор. Повече от 12 години прекарва в пъкъла на пандизите в Плевен, Пазарджик и Стара Загора, както и с ужасната Голгота в концлагера Белене (както е прочут, като лагерът на смъртта), без да направи нито един път компромис с верността си към българският народен блян и без да се огъне пред компликациите, пред репресиите и многократните му хвърления в карцерите на пандиза.

Излиза от пандиза чак през 1959 година и не престава да работи за делото на Вътрешна македонска революционна организация, макар многократните му преследвания, изселване и „ въдворяване на друго местопребиваване “. След демократичните промени през 1989 година той е измежду първите, които подема концепцията за възобновяване на Вътрешна македонска революционна организация и посвещава и последните си дни на делото за укрепването на нейния престиж като цитадела на свободата и родолюбието.

Страдалческият живот на Кирил Пейчев, извървян с достолепието на същински български родолюбец, е същински образец за всички, който обичат Македония и са подготвени да се борят за свободата на Българите в тази изконна българска земя!

Поклон пред паметта му!

Източник: „ Facebook “ – Надежда Пейчева, внучка на Кирил Пейчев
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР