На 20 август миналата година двама руски граждани и един

...
На 20 август миналата година двама руски граждани и един
Коментари Харесай

Албания пусна под гаранция обвинени в руски шпионаж

На 20 август предходната година двама съветски жители и един украинец са задържани от албанската полиция, откакто влизат в спор с защита на боен цех. Руснаците Светлана Тимофеева, Михаил Зорин и украинецът Фьодор Алпатов са упрекнати в " събиране на секретна информация " и нахлуване против органите на реда. Година по-късно процесът против тях не е завършил, а те са освободени под гаранция и им е неразрешено да напущат Албания. В изявление за Euronews Albania Светлана Тимофеева и Михаил Зорин описват своята история.  

" Бях възнамерявал цялото пътешестване да не бъде повече от месец, само че то завърши в Грамш. Поканих приятелите си да се причислят към това пътешестване, първо поканих Фьодор, а по-късно и Светлана ", споделя Михаил Зорин.

Една година след събитието Euronews Albania посети фабриката в Грамш дружно със Светлана Тимофоева ".

" За първи път стоя пред фабриката, тъй като влязохме откъм гърба. Това място, доколкото ни е известно, е било изцяло изоставено, не е имало никакви знаци за прекъсване. Сега са инсталирани нови. Останахме вътре няколко часа и до момента в който бяхме на открито, някой последва Михаил. Той се опита да се отбрани, като ги атакува със спрей. Полицията пристигна и както знаете, арестува и трима ни ", изяснява Светлана Тимофоева.

В обвиняването албанската прокуратура показва, че активността на задържаните е била ориентирана към приемане на секретни данни и шпионаж.

" Аз не поддържам Русия. Не поддържам войната, която стартира през 2022 година Осъждам всяко деяние, подхванато от съветските секрети служби и съветските военни ", декларира Михаил Зорин.

Михаил Зорин признава пред прокуратурата, че е бил вербуван по време на митинг в Русия от съветските секрети служби. Днес обаче отхвърля и декларира, че е подписал под напън. На това изказване на Зорин се опълчва прокурорът по делото Крешник Аджази, който в известие до Euronews Albania показва, че са били спазени всички законови процедури и по време на подписването на тези документи са участвали неговият юрист и преводач.

Обвиняемите са разглеждали и други военни поделения и значими обекти с висока степен на сигурност. Украинецът Фьодор Алпатов отхвърля да приказва. Зорин и Тимофеева декларират, че са блогъри и не са имали желание да снимат военни обекти за шпионаж. Част от доказателствата против тях в процеса ще бъдат телефонните известия, чието наличие не е оповестено от албанската прокуратура.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР