На 20 април /по стар стил/ се навършват 142 години

...
На 20 април /по стар стил/ се навършват 142 години
Коментари Харесай

Идея за екскурзия: Патриотична разходка до Панагюрище

На 20 април /по остарял стил/ се навършват 142 години от героичното Априлско въстание. През 1876 година Панагюрище става център на 4. революционен окръг и основен град на въстанието, което избухва в Копривщица. При неговото потушаване селището е изцяло унищожено от башибозука, само че няколко възрожденски къщи и калдъръмените улички през днешния ден пазят загатна за героичните събития.

Шест исторически къщи са част от музейния комплекс в града, а годишнината от славните събития е мотив да посетите сгушеното в същинска Средна гора планинско градче, което е единствено на 70 км от Пловдив. Освен това ще може да видите и оригинала на Панагюрското златно богатство. Експозицията от 9-те неповторими съда дойде в Историческия музей в града на 4 април и ще гостува там до 11 юни. Обикновения билет за музейния отбор от 7 обекта, в които влиза и природонаучният отдел, коства 7 лева, а  за пенсионери, възпитаници и студенти - 4 лева. 

Една ограда дели Дудековата къща от Историческия музей, където с изключение на трезора със златното богатство, е подредена историческа и археологическа експозиция. Дудековата къща е била благосъстоятелност на търговеца Петър Дудеков, погубен от турците при потушаването на Априлското въстание. В издигнатата през 1856 г. къща могат да се видят мебели и облекла, които отразяват бита и културата от възрожденската ера.

В двора е ситуирана възрожденска занаятчийска чаршия с достоверни експонати и фигури на майсторите-занаятчии от това време.

Домът пази страшния спомен за драматичните събития от април 1876 г. , когато турската войска и башибозук нахлуват в Панагюрище, а в къщата се укриват дами, старци и деца. Паметен знак бележи имената на загиналите в този дом, а на входната врата се виждат дупките от патрони. През есента на същата година британската благодетелка лейди Странгфорд развива там благотворителна задача. На 30 декември в Дудековата къща отсяда ген. Дендевил, пълководец на Трета пехотна гвардейска дивизия, освободила Панагюрище.

На пет минути път от Историческия музей се намира родната къща музей на  Райна Попгеоргиева Футекова - Райна Княгиня. Сред скъпите реликви там е копие на извезаното от нея основно знаме на панагюрските въстаници, защото оригиналът е изгорен.  Райна Княгиня възпроизвежда копието през 1901 година по случай първото публично честване на Априлското въстание. На втория етаж са скромните стаи и тайникът, където Райна Княгиня е криела знамето.  В двора на къщата има неин монумент, под който са тленните  остатъци, там е и гробът на родителите

Част от музейния отбор са също Тутевата и Лековата къща. В Тутевата къща на 20 април 1876 година е оповестено Априлското въстание. Там е експонирано карловското знаме, с което се дава начало на въстанието, защото везаното от Райна Княгиня не е било приключено. Иван Тутев е бил състоятелен панагюрски жител и участник в революционното дело. Неговата къща е последната квартира на Бенковски в Панагюрище.  

Къщата на Иван Леков е издигната след Кримската война и е изографисана през 1873 година Собственикът, богат търговец, е революционен деятел и участник в Априлското въстание. Къщата е посещавана от Апостола на свободата - Васил Левски. Лековата къща е и скъп монумент на възрожденската архитектура. Изключителната стенописна декорация от вътрешната страна и извън на постройката е изпълнена от локалния занаятчия Иван Зографов. В салона впечатлява “Колелото на живота ”, отразяващо присъща за епохата житейска философия.

Сред атрактивните експонати в природонаучния отдел са екзотичните газели, антилопи и други африкански типове. Те са подаяние от панагюреца Никола  Делирадев, живял 55 година в Етиопия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР