На 20 април 2021 г. в сградата на Музея на

...
На 20 април 2021 г. в сградата на Музея на
Коментари Харесай

Изложба в Музея на Възраждането във Варна ни запознава с командирите на българските опълченци

На 20 април 2021 година в постройката на Музея на Възраждането на ул. „ Д-р Л. Заменхоф " 21 ще се открие изложбата „ Командирите на Българското опълчение “. Изложбата е дело на екипа на Национален природонаучен музей „ Шипка-Бузлуджа “.

„ Те бяха офицерите, които водеха опълченците в огъня на Старозагорския пердах, по обгърнатите в барутен пушек височини на Шипченския проход, по снежните поля на Шипка-Шейново. Те ги учиха на военно дело, подкрепяха ги, страдаха с тях, тържествуваха с тях. Те бяха командирите на Българското опълчение ", акцентират създателите на изложбата.

На 17 април/29 април 1877 година главнокомандващият настоящата съветска войска на Балканския полуостров великият княз Николай Николаевич издава заповед № 40 за основаване на Българско опълчение, а жителите на съветския град Самара подаряват на Българското опълчение бойно знаме, наречено на града – Самарско знаме. То е направено още през 1876 година и е предопределено за участниците в Априлското въстание в България. Знамето е връчено на 6 май 1877 година край Плоещ на популяризиралата се по-късно 3-та рота на 3-та опълченска тайфа с пълководец подполковник Павел Калитин. На него са изобразени Иверската Света Богородица и братята Св. св. Кирил и Методий.

Българското опълчение взе участие в едни от най-тежките боеве по време на войната 1877/1878 година - при Нова Загора, борбата при Джуранли и защитата на Стара Загора. Изнася главната тежест на августовските боеве при Шипка дружно с Тридесет и пети пехотен брянски полк и Тридесет и шести пехотен орловски полк от 9/21 до 11/23 август 1877 г.  Проявява се в борбата при Химитлийския проход, Шейновската борба и разгрома на Централната войска. Със забележителното си присъединяване Българското опълчение се утвърждава като синоним на най-високите войнски добродетели на българската възрожденска нация.

Изложбата може да бъде прегледана от 20.04.2021 година до 02.06.2021 година в работното време на музея: от понеделник до събота от 10.00 ч. до 17.00 ч.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР