На 20.11.2023 г., се проведоха две проектни събития, организирани от

...
На 20.11.2023 г., се проведоха две проектни събития, организирани от
Коментари Харесай

Община Шабла изпълни проект за популяризиране на културното наследство, свързано с култура „Хаманджия“

На 20.11.2023 година, се организираха две планови събития, проведени от Община Шабла, като част от дейностите по план „ Възстановяване на неповторимото общо културно завещание и поощряване на взаимния туристически артикул „ Хаманджия – първа цивилизация на Стара Европа ”, финансиран по Програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020 година

Участниците в първото промоционално събитие бяха осведомени с задачите и изпълнените действия, постигнатите резултати, сътрудниците и екипа по плана, след което посетиха Археологически комплекс – Дуранкулак. Участниците в промоционалната туристическа обиколка имаха опцията да посетят двата обекта от взаимния туристически маршрут „ Хаманджия “, а точно Археологически комплекс – Дуранкулак край с. Дуранкулак, община Шабла и Център „ Хаманджия “ в град Черна вода, Румъния, и да се срещнат с услугите основани по плана – виртуална обиколка на обектите, работилница за мислители, 3D реорганизация на обектите и безвъзмездни приложения за телефони.

По време на двете планови събития, присъстващите имаха опция да се срещнат с просвета „ Хаманджия “, открита преди към 8000 години и изпреварила в развиването си тогавашните европейски общности. Тя е първата европейска прото-цивилизация, начертала насоките и културното развиване на огромна част от Стария континент.

Археологическите разкопки на обекта стартират през 1975 година под управлението на проф. Хенриета Тодорова. Там са разкрити осем културни пласта, като първите два са от времето на ранната каменно-медна ера, идващите четири от времето на късната каменно-медна, един от късната-бронзова ера и един от ранното средновековие. Присъстващите бяха осведомени и с най-големия праисторически некропол с над 1200 разкрити и проучени погребални уреди, който е най-големия освен в Европа, само че и в света. В него е откритонай-старото обработено злато в праисторическия свят.

Предвижда се Археологически комплекс – Дуранкулак да отвори порти през месец Март 2024 година

Повече информация за плана може да намерите на
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР