На 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите

...
На 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите
Коментари Харесай

Истории зад датата: На 2 юни преди 120 години за първи път почитаме паметта на Ботев

На 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев и починалите за свободата на България. Традиция е на 120 години. Отбелязването на тази дата като ден за респект към паметта на Христо Ботев и починалите за свободата на България стартира през 1901 година

Тогава на връх Околчица, лобното място на Ботев, се събират негови четници и други жители, с цел да преклонят глави. Мястото за издигане на паметника е определено през същата година година от специфична комисия, в която вземат участие и девет от Ботевите четници. Избрано е място, което е налично и най-близко до последното стълкновение на четата.
Снимка: btvnovinite.bg
Историята на Ботевата чета е една от най-ярките страници в Априлското въстание от 1876 г.- връх в освободителните битки на българите в Османската империя. Жестокото му потушаване провокира необятен интернационален отзив и довежда до освободителната за България Руско-турска война от 1877-78 година

През 1876 година 205 млади момчета слизат на дунавския бряг при Козлодуй и с боязън целуват родната земя. Окриля ги светлата концепция да се борят за свободата на Отечеството си, задушено в петвековния терор на Османската империя. Воевода на четата е 28-годишният стихотворец бунтовник Христо Ботев, за който любовта към родината е над всичко. Предстоят тежки преходи и сражения. Надеждата на поета да възпламени искрата в сърцата на родолюбивите българи и да ги поведе в борба за избавление на България угасва на 1 юни (20 май по остарял стил). Тогава, след тежък пердах във Врачанския Балкан, когато на мръкване изстрел покосява Ботев.
Снимка: btvnovinite.bg
Скок във времето със 125 години и едно значимо за всички изобретение – запечатало се на 2 юни. През 1896 година италианският инженер Гулиелмо Маркони патентова безжична телеграфна система, която по-късно придобива популярност като " радио ".

Самият изобретател е роден в Болоня в фамилията на земевладелец, майка му пък е потомък на ирландски производител на уиски. В това колоритно семейство Маркони съумява да реализира теоретичен напредък. В края на 19 век италианецът изпраща радиосигнали на разстояние от 300 м до 6 км в равнините на Солсбъри, Англия, за което получава и английски патент.
Снимка: btvnovinite.bg
Година по-късно – през 1897-а, доста усъвършенства системата си и основава и първата в света " безжична " фабрика в Англия. Неуморим – през 1901 година Маркони съумява да съобщи радиосигнал през океана, което слага началото на нова епоха в безжичните технологии. От 1903 година компанията му реализира постоянни трансатлантически радиовръзки.

Шест години по-късно достиженията му са приети от Нобеловия комитет и той получава приз за достиженията си във физиката. Развръзката е, че радиото господства в първата половина на 19 век. И се видоизменя – става плътно и влиза от домовете в колите. Първото автомобилно радио е създадено в Съединени американски щати през 1930 година, а през днешния ден колата остава мястото, което пази магията на радиоефира най-ревностно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР