На 2 юни, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1

...
На 2 юни, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1
Коментари Харесай

Очаквайте В кадър: Среща в Банат“ - как банатските българи в Румъния съхраняват българските традиции

На 2 юни, петък, от 22:00 ч. по Българска национална телевизия 1 в рубриката за настояща документалистика на публичната телевизия „ В кадър “ гледайте кино лентата „ Среща в Банат “, отдаден на наследниците на банатските българи в селата Винга и Стар Бешенов и в град Тимишоара в Румъния.



Повод за срещата в Банат на екипа на Българската национална телевизия и банатската общественост са прожекциите на филми на РТВЦ-Русе, снимани преди десетилетие по същите тези места, като в този момент феновете им са порасналите участници в кинолентите и техните фамилии.



Документалният роман ни придвижва в региона на Трансилвания, Румъния и ни среща с духовните представители на банатските българи – свещениците от Римокатолическата черква, съхранили тяхната религия при бягството на предците им след разгрома на Чипровското въстание.

В повествованието вземат участие също общественици и учители от българското учебно заведение в Стар Бешенов, както и публицисти, които издават вестника на банатските българи в Тимишоара.

Екипът на Българска национална телевизия се среща с всеки един от тях и в границите на броени дни надниква в тяхното всекидневие, в метода, по който българската общественост на така наречен павликяни – както те самите се назовават – се веселят и съхраняват българските национални песни, обичаи и традиции.



Филмът продължава линията в задачата на публичната телевизия – да поддържа възприятието за принадлежност, просвета и обичаи измежду българските общности зад граница.

Автор и режисьор на „ Среща в Банат “ е Калчо Петков, оператори са Пиц Даниел и Деян Маринов, изпълнителен продуцент – Весела Смилец, редактор – Виолета Никифорова, звукорежисьор и музикален оформител е Елена Джелепова, видеотехник – Радослав Киров, уредник – Светлана Петрова, а монтажът е дело на инж. Павлина Иванова.

През април 2023 година ръководителят на РТВЦ-Русе Калчо Петков бе почетен с премията „ Достоен българин “ за работата му с българската общественост в Румъния и Молдова.

Гледайте „ В кадър “ и документалния филм „ Среща в Банат “ – на 2 юни, петък, от 22:00 ч. по Българска национална телевизия 1
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР