На 2 юли Венецианската комисия към Съвета на Европа ще

...
На 2 юли Венецианската комисия към Съвета на Европа ще
Коментари Харесай

Венецианската комисия готви нов шамар за суперпрокурора през юли

На 2 юли Венецианската комисия към Съвета на Европа ще удари нов пестник на българския парламент. Тогава ще се организира 127-мата пленарна сесия на комисията, а на нея ще бъде показана позицията по въпроса с надглавния прокурор.

Това излиза наяве от известие на страницата на Венецианската комисия, до която бе изпратено писмо в края на февруари от Цвета Караянчева, ръководител на 44-тия парламент. Тогава България изиска мнението на Венецианската комисия по отношение на квалифицираните промени в Наказателно-процесуален кодекс, с които се вкарваше нова фигура за надзор на основния прокурор и неговите заместници.

ФрогНюз напомня, че суперпрокурорът трябваше да проверява обвинител №1, само че противоречив бе методът, по който той се избира - от Висшия правосъден съвет. Казано с други думи - същият орган, който избира основния прокурор, ще избира и неговият " наблюдаващ ". Предложението пристигна от ГЕРБ и още първоначално срещна рецензии. Припомняме още, че Венецианската комисия изрази своята изненада от приумицата, защото в европейската процедура сходна фигура не съществува и българското предложение е казус.

Припомняме още, че напълно неотдавна медията ни заяви, че Конституционният съд се готви да пореже концепцията на ГЕРБ за суперпрокурора като разгласи процедурата за противоконституционна. Освен това на 8 април Висш съдебен съвет откри и незабавно спря процедурата по желание на специфичния прокурор съвсем без диспути до решение на Конституционен съд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР