На 2 юли първият български космонавт Георги Иванов става на

...
На 2 юли първият български космонавт Георги Иванов става на
Коментари Харесай

Първият български космонавт Георги Иванов навърши 80!

 На 2 юли първият български космонавт Георги Иванов става на 80 години. Празника си той ще означи в стеснен фамилен кръг, както повеляват рекомендациите в конюнктура на ковид.

Иванов записа името си в историята, откакто на 10 април през 1979 година в 20:34 часа московско време в Космоса е изстрелян галактическият транспортен съд " Съюз-33 ". В него лети първият български космонавт.

Георги Иванов Иванов, генерал-лейтенант, е роден в Ловеч на 2 юли 1940 година Завършва Военното учебно заведение в Долна Митрополия (1964) със компетентност инженер-летец и подготовка водач, първи клас. Служи в българската войска като водач, старши водач, пълководец на звено и пълководец на ескадрила.

На 1 март 1978 година e определен за космонавт във втората група от програмата " Интеркосмос ". Обучава се в Центъра за подготовка на космонавти " Юрий Гагарин ". На 10 април 1979 година е изстрелян в орбита към Земята галактическият транспортен съд " Союз-33 ", с интернационален екипаж: пълководец на полета Николай Рукавишников и космонавт откривател Георги Иванов.

Поради техническа нередовност корабът не съумява да се скачи с орбиталната станция " Салют-6 ": доближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, заради което системата за ръководство включва поправяне на скоростта. По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на главния мотор. Скачването се оказва невероятно. През целия трагичен полет пулсът на Георги Иванов остава естествен и не се трансформира. Когато се приземяват, те се намират на 320 км югоизточно от Джезказган. Направили са 31 цялостни обиколки към Земята. В Космоса прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минута. Анализирайки този комплициран полет, държавната комисия на Съюз на съветските социалистически републики афишира, че той е дал доста значими данни за по-нататъшното развиване на галактическите полети.

Георги Иванов е депутат в VII Велико национално заседание (1990-1992). 

Автор е на книгите " Полети " и " Време за полети ".

 

- Г-н Иванов, навършвате 80 години, по какъв начин се чувствате и по какъв начин ще отпразнувате юбилея?

- Чувствам се добре. Ще чествам в условия на ковид. Ще отбележа юбилея в най-тесен фамилен кръг.

- Първият български космонавт опасява ли се от ковид?

- Разбира се, че се опасявам. Изпълнявам, каквото ми предлага Националният действен щаб отпред с ген. Мутафчийски – каквото каже, това вършим. Стоим си у дома.

- Имате доверие на ген. Мутафчийски?

- Разбира се, на него постоянно съм имал доверие. Познавам персонално ген. Мутафчийски доста от дълго време и той е един от най-хубавите експерти в неговата си област. Затова му имам вяра.

- Има и различен " лагер " – този на доцент Мангъров, в който се проповядва друго мнение от това на щаба, какво мислите за него?

- Много хубаво. Винаги би трябвало да има две отзиви по някои въпроси, с цел да се търси истината.

- Мислите ли, че трябваше да спрат утринните изказвания на ген. Мутафчийски – в последно време доста хора стопираха да съблюдават всевъзможни ограничения и коронавирусът се завърна мощно?

- Той не се е завърнал, просто си се развива. Трябва да се съпостави с другите останали вируси и от това най-добре могат да се вършат заключения. Но аз не съм експерт в тази област.

- Изминаха 41 години от вашия полет в Космоса, кой е най-яркият ви спомен?

- Спомням си безусловно всичко. Подготовката за старта, самия старт, полета, проблемите, които имахме горе с Николай Рукавишников, и надлежно приземяването. Помни се и финалът на всеки един полет, освен галактически, само че и самолетен.Спомени доста за 41 години. Всеки един спомен си има своите забележителности.

- А какво е чувството да си в Космоса?

- Усещането е безтегловност, което е едно прелестно възприятие.

- Какво е бъдещето на космонавтиката в международен проект?

- О, този въпрос мъчно мога да го обхвана. Виждате единствено за тези последни години по какъв начин се развива космонавтиката. След година се навършват 60 години от полета на Гагарин. Наблюдаваме какъв брой промени и нововъведения има в нашия живот. Някой да е предвиждал преди време, че с вас ще можем да си приказваме през Космоса в този момент. Дори преди 30 години това не беше допустимо. А в този момент с всяка една точка на земното кълбо можем да се свържем единствено за секунди. Но отново минава през галактическите спътници.

- Но в близко бъдеще какво съгласно вас е допустимо да се реализира в галактическата просвета?

- Първо, продължава да работи Международната галактическа станция, която се обслужва и от Русия, и от Съединените щати, и от Европейската галактическа организация, летят непрекъснато там космонавти. Следващата стъпка е Луната, там би трябвало да се създадат първите земни бази, да има непрекъснато наличие на човек. Или най-вероятно като начало ще има автомати там. А по-късно вероятността е Марс.

- А по кое време ще може да се разхождаме из Космоса?

- И в този момент може да се разхождате. Стига да имате 30-40 милиона $. Или огромно въображение. Виртуално можете всеки ден да се разхождате към този момент.

- Защо след Александър Александров нямаме различен български космонавт? И мислите ли, че ще имаме?

- Че ще има, ще има. Но този въпрос би трябвало да го отнесете към държавното управление и към хората, които могат да приготвят подобен полет, на първо място би трябвало да има българска стратегия. И най-важното – в края на краищата парите дефинират полетите. Един полет коства десетки милиони.

- И смятате, че все в миналото ще има отново български космонавт?

- Не в миналото. Аз мисля, че в околните години би трябвало да има трети, а може и четвърти българин, който да полети.

- Как минава всекидневието ви в последно време, с какво си запълвате дните?

- Стоя си у дома, откогато стартира пандемията. Имам си дворче, и пчели си виждам по малко. И чета. Препрочитам доста остарели книги. Хубаво е човек да си ги напомни.

- Къде се намира къщата ви?

- Живея в къщурка край София. Резиденцията ми е покрай Банкя.

- И вие си имате резиденция там?

- Да, несъмнено.

- Виждате ли се постоянно с внуците?

- Седмично най-малко един път ги виждам.

- На какво се пробвате да ги учите?

- О, това е доста комплицирано. Родителите им ще ги научат на всичко, на което сме ги научили ние, техните родители – да бъдат на първо място положителни.

- В момента в страната ври и кипи. Вас вълнува ли протичащото се в политиката, какво ви тревожи най-вече?

- Да, несъмнено, че политиката ме вълнува. Това, което тревожи всички българи, е несигурността. Но човек постоянно би трябвало да бъде оптимист. И да се надява. Аз съм сдържан оптимист.

- В момента отпред на страната е един авиатор. Адмирирате ли това?

- Той не е един авиатор, а е най-хубавият авиатор на България. Когато летеше, изпълняваше такива фигури, които може би различен българин не е изпълнявал. Румен Радев е приключил математическа гимназия с отличие, приключил е Военното учебно заведение като отличник, учил е, мисля, два пъти в Съединените щати, където в академията от всички чужденци той единствен е написан на таблото на първенците и стои и в този момент там неговото име... Какво повече желаете. Направете паралел малко и...

- В каква посока той би трябвало да пилотира страната?

- Той най-добре знае. По-добре от мен. Аз съм към този момент в много преклонна възраст, както вие казвате – ставам на 80. Но съм сигурен и съм уверен, че той ще успее.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР