На 2 юли 2020 г. в 19:00 ч. Всеукраинската обществена

...
На 2 юли 2020 г. в 19:00 ч. Всеукраинската обществена
Коментари Харесай

Конгресът на българите възстанови паметника на Ботев в Одеса

 На 2 юли 2020 година в 19:00 ч. Всеукраинската социална организация " Конгрес на българите в Украйна " възвърне бюст-паметника на Христо Ботев, който беше откраднат преди няколко дни. Инцидентът с кражбата е станал на 30 юни 2020 година рано заран, при който двама жители са съумели да вземат бронзовия бюст дружно с гранитната плоча, на която е надписа на паметника. Сигнал за осъщественото действие е подаден от неравнодушни жители, които са станали очевидци на този незаконен акт.  Полицията сега е задържала един от причинителите, а втория съизвършител се търси. В Приморския отдел на полицията в гр. Одеса е заведено дело и предстоят правосъдни разбирателства по случая.

Паметникът на Христо Ботев в Одеса се намира в Прохоровския сквер. Той е повдигнат през м. ноември  2009 година по самодейност и за сметка на Всеукраинската социална организация " Конгрес на българите в Украйна ". В проектирането и основаването на паметника са взели участие жителите на Одеса – скулптора Таисия Сулдина и архитекта Владимир Глазирин.

Ръководството на Всеукраинската социална организация " Конгрес на българите в Украйна ":

" Паметникът на гениалния стихотворец и непоколебимия герой за свободата на България е израз на респект към великото дело на Ботев от страна на българите в Украйна. Всяка година нашата общественост се събира тук, в Прохоровския сквер с цел да изразим благодарност за ролята му в нашата история. Христо Ботев също по този начин е част от историята на културното и историческо многообразие на град Одеса. Той учи във Втора гимназия, след което работи като преподавател в Задунаевка и Измаил.

Ние остро осъждаме похищението върху паметника на Ботев и се надяваме причинителите да понесат съответните санкции съгласно украинското законодателство. Радваме се, че има неравнодушни хора, които са алармирали за случая. Изразяваме откровена благодарност на одеската полиция за бързата реакция и връщането на паметника.  Благодарим на Посолството на Република България в Украйна и на Генералното Консулството на Република България в Украйна за подпомагане в тази обстановка и тясното съдействие с нас. Също по този начин сме признателни на представителите на Български юношески клуб " Актив " и други родолюбиви българи, които се включиха в процеса на връщане и възобновяване на
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР