На 2 януари в 02.26 ч. по Гринуич китайската сонда

...
На 2 януари в 02.26 ч. по Гринуич китайската сонда
Коментари Харесай

Китайската сонда изпрати първите снимки от тъмната страна на Луната!

На 2 януари в 02.26 ч. по Гринуич китайската сонда " Чанъе-4 " реализира нещо, което никой до момента (нито човек, нито машина) не бе правил. А точно - приземи се на " тъмната " страна на Луната. 

Мястото на кацането е покрай Южния полюс - в кратера Фон Карман на басейна Ейкън. Басейнът е с диаметър към 2500 км и дълбочина 12 км.

Нещо повече - първите фотоси не закъсняха!

Най-интересният теоретичен опит по време на китайската задача е доставянето на огромен резервоар със семена и яйца на инсекти. Целта е да бъде тествано дали те могат да се развият на Луната, оповестява Българска телеграфна агенция. Далечната страна на Луната е с доста по-стара и дебела кора от близката, с повече и по-дълбоки кратери. Придружаващият спускаемия уред роувър ще би трябвало да направлява при тези сложни условия на терена. Мястото на кацането е покрай Южния полюс - в кратера Фон Карман на басейна Ейкън. Басейнът е с диаметър към 2500 км и дълбочина 12 км.

" Това е най-голямата, дълбока и остаряла конструкция, формирана от удар на Луната ", сподели Сяо Лун от университета по геонауки в Ухан. " Ударът може да е извадил материал от горната тога на Луната на повърхността. Това ще може да ревизира спектрометърът на " Чанъе-4 ", добави специалистът.

Спектрометърът ще изследва също геохимичния състав на грунта, който евентуално се разграничава от този на близката страна на Луната поради същите процеси, довели до разликата в дебелината на кората.

Още една фотография може да видите тук.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР