На 2 януари имен ден имат Пламен, Пламена, Силвия, Силвестър,

...
На 2 януари имен ден имат Пламен, Пламена, Силвия, Силвестър,
Коментари Харесай

Днес почитаме паметта на свети Силвестър

На 2 януари имен ден имат Пламен, Пламена, Силвия, Силвестър, Огнян и Горан

Днес е денят, в който се уважава паметта на свети Силвестър, който бил римски папа. Според легендата през 314 година римският папа Силвестър I хванал митичното страшилище Левиатан. Смятало се, че през 1000 година това страшилище ще се освободи и ще унищожи целия свят. Но откакто римският папа Силвестър го победил, това вдъхнало вяра на доста хора. Свети Силвестър умрял през 336 година и бил канонизиран за светец.

В България втори януари е прочут като Карамановден, в който се уважава здравето на добитъка. На този ден народът отдава респект на едрия рогат добитък и най-много на вола, защото в предишното това животно е било употребявано като съществена впрегатна мощ. Поради това празника на Свети Силвестър с изключение на Карамановден се назовава още и Волски празник.

Свързан е с обичая да се чистят (ринат) оборите. Има несъмнено очистителен темперамент. През нощта против празника момците, които са ходили да коледуват обикалят домовете на тези стопани, които имат биволи (или различен наедрял рогат добитък) и изриват тора от неизринатите от Коледа обори. Риначите вземат оставената за тях от стопаните в обора торба с самун, месо и вино и си отиват, без да се обадят.

На идващия ден могат да бъдат поканени на посетители, изключително там, където има мома. Празникът приключва с огромно хоро на площада.

Честито на имениците!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР