На 2 септември от 11:00 ч. ще се проведе заседание

...
На 2 септември от 11:00 ч. ще се проведе заседание
Коментари Харесай

БСП ще обсъди новия политически сезон и антикорупционния закон

На 2 септември от 11:00 ч. ще се организира съвещание на Националния съвет на Българска социалистическа партия в централата на партията на ул. Позитано 20, предава БГНЕС.
По време на съвещанието ще бъдат обсъждани целите в работата на ПГ " Българска социалистическа партия за България " и Народно събрание на Българска социалистическа партия в новия политически сезон 2017/2018 година и планът за антикорупционен закон на левицата.
Припомняме, че през предходната седмица Българска социалистическа партия организира редица срещи с представители на правосъдната власт по отношение на антикорупционния закон.
„ Получихме професионален разбор и положителни рекомендации. Много изчерпателен разбор на предложенията ни. Благодарим за тази среща, тъй като това са хората, които ползват законите и в работата си са се срещнали с най-вече проблеми от недобре завършени закони. “ Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след среща с ръководителя на Върховния административен съд Георги Колев и представители на институцията във връзка оферти антикорупционен закон на Българска социалистическа партия. „ Както и в предходния диалог със Съюза на съдиите, имаше рекомендация да се разпише процедурата, по която президентът дефинира ръководителя на организацията, препоръчана от нас, да има по ясни правила, по които това да се случва. Ние приехме тази записка и ще бъде отразено в законопроекта. Това е допустимо и конституционно “, изясни Корнелия Нинова.
След диалога със съдийската колегия Нинова сподели, че има някои общи позиции със Съюза на съдиите и че са получили и рекомендации по закона. „ Съюзът на съдиите ни даде професионално мнение по нашия антикорупционен законопроект. Имаме съвпадане по някои тематики, а по други насочиха рекомендации. Те са следните: на обща позиция сме, че има потребност от подобен специфичен нов орган, а не от механично събиране на до момента съществуващи, които не са дали резултат в битката с корупцията”, сподели Нинова. Съдиите са декларирали, че не е противоконституционно, а е допустимо и възможно президентът да назначава ръководителя на антикорупционния орган.
След срещата на Българска социалистическа партия с основния прокурор Сотир Цацаров, стана ясно, че мнението на основния прокурор е, че президентът може да има присъединяване в този орган, защото не е противоконституционно. По време на срещата е била отправена рекомендация за процедурите за назначение на ръководител от президента, както и да се засилят текстовете по контрола на този орган. Препоръките ще бъдат отразени в законопроекта.
„ Главният прокурор предложи и да се уточни кръгът лица, които ще бъдат разследвани от организацията като да вземем за пример военните, които подлежат на различен ред, както и да уточняваме кръгът закононарушения “, уточни Нинова.
Главният прокурор също по този начин е предложил организацията да не има специфични разследващи средства, тъй като по този начин се дублирала с други органи, само че да може да употребява такива.
Нинова акцентира, че рекомендациите на Цацаров ще бъдат отразени в законопроекта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР