На 2-ри декември в 18:00 ч. и на 3-ти декември

...
На 2-ри декември в 18:00 ч. и на 3-ти декември
Коментари Харесай

Кукленият с премиера на „Каменното цвете“

На 2-ри декември в 18:00 ч. и на 3-ти декември от 10:30 и 11:45 ч. в Държавен куклен спектакъл – Пловдив, гледайте премиерата на спектакъла „ Каменното цвете “!

Пиесата е на сръбската авторка Мила Машович-Никулич. За пиесата си тя споделя:

„ Разказвайки остарялата Уралска приказката, пробвах да ѝ дам освен нов образ и трагична форма, само че също по този начин и нов смисъл – ново значение. Вместо да бленуват за материални неща, гледайки тази пиеса, децата ще стартират да мечтаят за свои подвизи за свои творения, основани със свои ръце, със собствен труд, смелост, непримиримост и обич. “

Премиерата на спектакъла е част от серията събития, отдадени на 75-тата годишнина на Държавен куклен спектакъл – Пловдив. Тя е специфична и тъй като „ Каменното цвете “ събира още веднъж на пловдивска сцена хората,  оставили едни от най-дълбоките следи в българското куклено-театрално изкуство.

Красивата история на сръбската авторка за това, че материалните неща не могат да изпълнят сърцето с наслада и не са по-ценни от любовта, оживява на сцената под режисурата на проф. Славчо Маленов – доайен на куклената постановка освен у нас. Завръщането му в Пловдив е страховит късмет както за екипа на театъра, по този начин и за феновете, да се допрян до неговия марионетен спектакъл, до неговата лирична образност.

„ Драматургията е завладяваща, предлага на актьорите забавни функции, всяка от които е значима, има къде да се видят художническите достижения, да се чуе музиката. Спектакълът е фамилен и преглежда тематиката за любовта. И децата в най-ранна възраст знаят, че това е силата, която свързва хората. “, споделя проф. Маленов за постановката.

Тандемът Силва Бъчварова и проф. доктор. Васил Рокоманов са създатели на красивата, приказна  сценография на спектакъла. Техните цветни, експресивни марионетки и изчистен фон придвижват публиката в магичен свят, където всичко е допустимо. Сценографският екип е осъществил над 150 спектакъла на разнообразни подиуми в страната и чужбина, като техни визии са част от репертоара на пловдивския куклен спектакъл още от 80-те години на ХХ век. В тяхната работа акцент са куклите – те са водещото във образната образност и на „ Каменното цвете “. Музиката към спектакъла е дело на Владимир Джамбазов, един от знаковите театрални композитори, работил в България, Германия, Съединени американски щати, Япония, Австрия, Хонг Конг. Ювелирно основаните марионетки са направени от Петър Чекуров – един от най-хубавите кукломайстори в международен мащаб. Водени ловко от актьорите Ивелин Николов, Венцеслав Димитров, Евдокия Енчева, Елин Стоянова и Даниела Русева, те изненадват със своите благоприятни условия и елементи.

Заповядайте в Държавен куклен спектакъл – Пловдив на 2-ри и 3-ти декември, с цел да се насладите на типичен марионетен театър за най-чистото възприятие – любовта.

Билети – на касата на театъра, в мрежата на Eventim и онлайн на eventim.bg
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР