На 2 октомври 2021 г. един от доайените на леката

...
На 2 октомври 2021 г. един от доайените на леката
Коментари Харесай

Почетният гражданин на община Мездра Георги Митев навърши 75 години /снимки/

На 2 октомври 2021 година един от доайените на леката атлетика в България, почетният жител на община Мездра Георги Митев навърши 75 години.
По този мотив кметът на Мездра Иван Аспарухов изпрати приветствен адрес до юбиляра и го удостои с плакет за принос към общината.
„ Уважаеми господин Митев, приемете най-сърдечни поздрави от името на спортната общност в община Мездра и персонално от мен по случай Вашия 75-годишен празник, се споделя в приветствения адрес.
Благодарение на Вас към този момент десетилетия наред за мездренската лекоатлетическа школа се приказва с почитание в цяла България. Под Ваше управление израснаха десетки републикански първенци в междинните и дългите бягания, в спринта, в скоковете на дължина и на височина, в бяганията с трудности и в многобоя. Нещо повече: с усърдие, човещина и безрезервност, които могат да служат за образец и ентусиазъм на младежите, успяхте да запалите у стотици деца неугасващата искра на любовта към спорта.
Позволете ми да Ви благодаря за всичко, което сте създали за развиването освен на леката атлетика, само че и на физкултурата и спорта като цяло в нашата община, района и страната.
За всички нас Вашият принос като преподавател и треньор, основал генерации съумели персони и експерти, траяли Вашия път, е безценен.
Бъдете здрав, жизнен и многогодишен! И още дълги години да се радваме дружно на триумфите на мездренските спортисти, наследници на Вашето почтено за почитание дело!
Честит празник! “
***
Георги Митев е роден на 2 октомври 1946 година в Берковица. Той е някогашен народен играч по ски тичане и лека атлетика, занаятчия на спорта. След привършване на спортната си кариера е треньор в родния си град, в спортното учебно заведение във Враца, а от 1982 година до пенсионирането си през 2011 година е треньор по лека атлетика в Ученическата спортна школа, ДФС Локомотив и Семеен кодекс Атлет - Мездра, както и преподавател по физическо образование и спорт.
Повече от три десетилетия той е неразривно обвързван с развиването, възхода и най-големите триумфи на Царицата на спортовете в гр. Мездра. През този интервал неговите ученици печелят повече от 250 шампионски трофеи на България и над 500 медала от държавни шампионати, балканиади и интернационалните шампионати. Сред тях са Митко Ценов - участник на Олимпийските игри в Рио през 2016 година и на дузина международни и европейски шампионати, европейски първенец за младежи до 23 година, народен рекордьор за мъже и младежи до 23 година в дисциплините 3000 м стипълчейз и 2000 м с прочие и на 3000 м в зала за юноши старша възраст; състезаващият се треньор Йоло Николов - нееднократен първенец на страната в междинните и дългите бягания; Борис Воденичаров - някогашен ментор на националния рекордьор в тласкането на гюле Георги Иванов и персонален треньор на националната състезателка в хвърлянето на копие Михаела Петкова; футболистът Цветан Генков - някогашен национал и голмайстор на „ А” група; лекоатлетът Цветан Станкулов, участник на Световното състезание в Токио 1991 и народен рекордьор в щафетата 4x400 м; многократните републикански първенци Силвия Петрова, Слави Маринов и други
По негова самодейност от 2003 година насам в гр. Мездра годишно се провежда Национален шосеен пробег „ 3 март”. Три пъти - през 2002-а, 2006-а и 2009 година, Георги Митев е избран за Треньор на годината в община Мездра, а през 2012 година Общинският съвет го удостои със званието „ Почетен жител на община Мездра” за принос в развиването на спорта.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР