На 2 май църквата чества паметта на свети цар Борис-Михаил

...
На 2 май църквата чества паметта на свети цар Борис-Михаил
Коментари Харесай

Прекрасни имена черпят днес! На Светъл четвъртък почитаме и покръстителя на българите

На 2 май църквата празнува паметта на свети цар Борис-Михаил – покръстител на българите. Той е наименуван равноапостолен светец, тъй като неговото дело в България и на Балканите може да се равнява на делото на първите апостоли.
Борис-Михаил (IX век - 2 май 907) е български държател, който постанова християнството и вкарва славянската книжовност в България. Той ръководи от 852 до 889 година и за малко в 893 година, когато детронира първородния си наследник Владимир Расате и възкачва на престола другия си наследник Симеон.
След формалния акт на покръстването си Борис приема християнското име Михаил. В исторически проучвания от време на време е именуван и Борис-Михаил.
Единствените директни свидетелства за купата, употребена от Борис, са негови печати и надписът, открит край село Балши, Албания. В тях той се назовава с гръцката купа „ архонт на България “, превеждана нормално като „ държател “, а през Х-XI век - и като „ княз “.
В славянобългарските извори от този интервал Борис носи купата „ княз “, а от времето на Второто българско царство - и „ цар “.
В актуалната историография Борис е именуван с разнообразни трофеи. Повечето създатели одобряват, че той трансформира купата си при приемането на християнството. Според тях, преди покръстването той употребява купата хан или кан, а по-късно - княз или цар. Според друга доктрина купата княз е носена от българските владетели още от времето на Аспарух.
2 май тази година е и Светъл четвъртък от Светлата седмица. На този ден се благославят светите апостоли Йоан и Яков. През Светлата седмица, започваща на втория ден след Великден, се популяризират светите апостоли и Света Богородица.
Светлата седмица приключва с втората пасха в неделя. Нарича се Светла, тъй като Възкресението на Христос донася прояснение за всички.
Тя се назовава още и Нова неделя, тъй като с нея стартира цикълът от недели, които загатват Христовото Възкресение. Нарича се и Томина неделя, тъй като в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите възпитаници, сред които бил и деятел Тома.
В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител.
Тази седмица е наситена и с момински празници.
Имен ден: Борис, Богорис, Борислав, Борислава, Боряна
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР