На 2 май се навършват девет години от клането в

...
На 2 май се навършват девет години от клането в
Коментари Харесай

Антон Гицов: Какви бяха събитията в Одеса и на Майдана в Киев през 2014 г.

На 2 май се навършват девет години от „ клането в Одеса “, когато протестиращи против „ Майдана “ съветски жители са подгонени от украински националисти и се скриват в профсъюзния дом в центъра на града. Сградата обаче е подпалена и вътре в капан се оказват десетки от протестиращите. Тези, които се пробват за излязат от постройката или се пробват да дишат през отворени прозорци, са прострелвани. Убити са 48 души, измежду които седем дами и едно дете.


„ Майдана “ да напомним, носи името си от централния площад в Киев, където от края на ноември 2013 година до февруари 2014 година са проведени всеобщи митинги срещу решението на президента Янкулович да спре договарянията за асоцииране с Европейски Съюз.


Днес към този момент е известно, че митингите са били спонсорирани от Съединени американски щати. По това време в Киев се намира помощник-държавният секретар на Съединени американски щати за Европа и Евразия Виктория Нюлад. Изтича нейн телефонен диалог от Киев на 28 януари 2014 година Нюланд споделя, че Съединени американски щати да вложили в Украйна 5 милиарда $. В упоменатият телефонен диалог Нюланд дори разяснява кои хора от опозицията би трябвало да влязат във властта.


На Янкулович не оказва помощ това, че при неговото ръководство страната боксува, и че е проядена от корупция. Но той е демократично определен президент, и не е ясно, дали при нови избори, опозицията ще може да го в профил, още повече, че забележителна част от популацията се притеснява от опцията страната да стане член на НАТО, което би заплашило политическите и икономическите връзки със Русия.


Съдбата на Янкулович обаче е решена, когато на 20 февруари 2014 година по време на митинги на Майдана от снайперисти са убити 49 души, сред които и четирима служители на реда и са ранени 157 души.
За убийствата е упрекнато държавното управление на Янкулович, неговото състояние става неудържимо и изгубил поддръжка той бяга от страната.


Но в действителност ли полицията е направила този безчовечен акт, довел до свалянето на режима на Янкулович?
На 28 Март 2022 година в Канада в Департамента за политически изследвания на Университета в Онтарио се разгласява разбор на събитията на Майдана на този ден. Проучени са десетки видеозапаси, извършени са изявленията със очевидци и с ранени участници в митингите, изследвани са криминалистични разбори на изстреляни патрони.


Анализът съдържа следните заключения:
На този ден, когато се стига до конфликт на протестиращи с полицията, последната фактически употребява от хотел " Украйна " огнестрелно оръжие, само че това са предупредителни изстрели във въздуха. В същото това време, по покривите, следени от паравоенни формирования на опозицията, са ситуирани снайперисти, които стрелят онлайн измежду тълпата. Но се оказва, че патроните, извадени от телата на убити и ранени, не са от автоматите " Калашников ", които са били употребявани от полицията, а от снайперистки винтовки. Това удостоверява в края на януари 2015 година първият зам.-началник на основното следствено ръководство на полицията Виталий Сакал, който признава, че група от следователи, която се занимавала с следствие на резонансните убийства на Майдана, повече не подозират чиновниците на специфичното полицейско поделение „ Беркут " за разстрела на протестиращите.
Подобно мнение показва и проф. Макъл Хъдсън, политически съветник, анализатор и коментатор, от университета в Канзас Сити, Мисури, който в изявление от 29 април 2022 година споделя: „ Неонацистките групи бяха позиционирани със снайпери към целия Майдан, и таман те започнаха да стрелят по тълпата, с цел да наподобява като че ли го прави държавното управление. Превратът беше спонсориран от Съединените щати, които по-късно назначиха властта, определена от девойка Нюланд, а украинците се надяваха, че по някакъв метод присъединението към Европейски Съюз ще ги направи проспериращи, с толкоз доста богатства като в Съединените щати. Всичко това беше мит “.


Така или другояче, задачата е реализирана, убийствата провокират взрив на нови яростни митинги и след бягството на Янкулович, властта е поета от опозиционните групировки, който, както и това събитие към този момент стартират да бъдат асоцииране с името „ Майдана “ и „ майдановци “.


Като цяло „ кланетата “ в Одеса и тези на Майдана не бяха отразени от американските, европейските, а и от българските медии, последователи на „ евроатлантизма “, тъй като щеше да излезе, че Съединени американски щати и страните- членки на НАТО поддържат един режим, пристигнал на власт с прелом, финансиран от Вашингтон, освен това режим, в който мощно внимание имат неонацистки групировки, почитатели на Стефан Бандера, националист и антисемит, дал услугите си на нацистка Германия във войната против Съветския съюз. Но истината за тези събития, не може да бъде скрита и не би трябвало да се не помни.


Войната в Украйна е трагично събитие, съпроводено от жертви измежду украинското население, на украински бойци и на спокойно население. Така е при всяка война, само че и преди нейното експлоадиране хиляди са жертвите от украинските бомбардировки в Донецката и Луганската самообявили се републики. Но това е война с дълбоки геополитически корени, заченките й са плод на опитите на Съединени американски щати да не разрешат Русия да промени еднополюсния модел, натрапен от Съединени американски щати след рухването на Съветския съюз. Това точно преследва задачата Украйна да се притегли в НАТО и като привлекат в НАТО и на своя страна Украйна и разположат бази, застрашаващи националната сигурност на Русия и позволяващи по този метод Вашингтон да реализира своите цели по отношение на тази страна от позиция на силата. И тази война можеше да бъда избегната, в случай че Киев не се беше отказал от Минските съглашения и беше се съгласил Украйна да се придържа към неутралитет.


В своята политика във връзка с тази война, където се сблъскват непознати ползи, България следваше да се опита да бъде кротичък медиатор, заради историческите си положителни отношение както с съветския, по този начин и украинския народ и в никой случай да не подхваща стъпки, които да ни въвлекат в този боен спор. И като се регистрира, че режимът в Киев, е радикално друг от това, както е представян от западните и не малко наши медии.
За което свидетелстват събитията на 2 май в Одеса и на 20 февруари в Киев.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР