На 2 май празнуват хората с имена производни на Борис

...
На 2 май празнуват хората с имена производни на Борис
Коментари Харесай

Почитаме Свети Цар Борис I! Често срещани имена днес да почерпят

На 2 май честват хората с имена производни на Борис и това е по този начин, тъй като на този ден се празнува паметта на свети цар Борис-Михаил – покръстител на българите, който е бил роднина на св. страдалец княз Боян Български. От историята знаем, че Борис се покръства дружно с цялото си семейство и при кръщението приема името на Византийския император – Михаил. През 865 година в Христовата религия били покръстени и всички българи.Цар Борис приел учението на Иисус с цялото си сърце и ревниво го следвал в персоналния си живот. Той напълно се отдал на проповядването на Христовата религия, като за тази цел даже се отдръпнал от престола и станал духовник, като оставил скиптъра на властта в ръцете на своя наследник Владимир.

Недоволните боляри обаче подтикнали Владимир да върне още веднъж езическата вяра, само че цар Борис бил подготвен на всичко, с цел да пази християнството и потушил метежа. Знаем, че на престола този път сложил другия си наследник Симеон, който се оказал ревнив почитател на Христос. Именно по това време учениците на св. Кирил и св. Методий намират дружелюбен банкет у нас и България стартира да се построява като религиозно-просветен център на Балканите и надлежно се приготвя да преживее своя Златен век.

Цар Борис дефинитивно се връща в манастира и се отдава на пост, молитва и книжовна активност и умира на 2 май през 906 година Той е наименуван равноапостолен светец, тъй като неговото дело в България и на Балканите може да се равнява на делото на първите апостоли.

Честит имен ден на Борис/а, Боряна и Борислав/а и радостен празник.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР