На 2 март 2018 г. от 10.00 часа в МВнР

...
На 2 март 2018 г. от 10.00 часа в МВнР
Коментари Харесай

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров: Общото наследство на Русия и България е в основата на нашата дружба

 41-01

На 2 март 2018 година от 10.00 часа в Министерство на външните работи на РФ в тържествена обстановкапосланик  Бойко Коцев и министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров откриха галерия, отдадена на 140-та годишнина от Освобождението на България вследствие на Руско-турската война 1877-1878 година

Изложбата бе от архивни документи (сред които копие на Сан-Стефанския кротичък контракт и на ратификационните османски документи от 4 март 1878 г.), готови от Министерство на външните работи на РФ, и от „ Неизвестни фотографии от Руско-турската война 1877-1878 година “, предоставени от Посолството и Българския културен институт в Москва.

Посланик Б. Коцев и министър Лавров произнесоха слова, в които откроиха смисъла на войната за Освобождението на България от османско робство. Българският дипломат означи основната роля на саможертвата на българските опълченци и съветските воини в кулминационната точка и решаващата борба във войната – епопеята на Шипка. Бе емфатичен и всенародният напредък в Русия за освобождението на угнетения български народ след потушаването на Априлското въстание, който е имал основно значение за влизането на Русия във войната.

В изявлението си министър Лавров уточни, че Русия е провеждала кардинална линия в интерес на основаването на единна и самостоятелна България. „ Признателни сме на нашите български другари за увековечаването на паметта на такива изтъкнати военачалници като генералите Скобелев, Тотлебен, Гурко, Драгомиров. Нашите другари грижовно пазят паметта на съветските бойци и офицери, които са положили живота си върху олтара на успеха. “

Руският външен министър уточни, също по този начин, че общото ни културно и духовно завещание не е подложено на тестванията на времето и е основа за постъпателното развиване на нашето съдействие във всички области– политика, стопанска система, просвета, туризъм.

Специален привет към гостите насочи фолклорният отбор към Българския културен институт в Москва „ Българска роза “.

Посланик Бойко Коцев подари на Министерство на външните работи РФ, в лицето на министър Лавров, изложбата „ Неизвестни фотографии от Руско-турската война 1877-1878 година “, както и картината „ Шипка “ на художника Иляс Айдаров. По случай Баба Марта на всички присъстващи на изложбата посетители, както и на министър Лавров, бяха подарени мартеници.

На откриването участваха, от съветска страна, и заместник-министърът на външните работи А. Грушко, шефът на Историко-документалния департамент на Министерство на външните работи на РФ Н. Баринова, чиновници на съветското външно министерство. От българска страна участваха чиновници на българското посолство и Българския културен институт в Москва.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР