На 2 и 3 октомври е кулминацията на честванията, с

...
На 2 и 3 октомври е кулминацията на честванията, с
Коментари Харесай

СУ открива новата академична година навръх 135-ата си годишнина

На 2 и 3 октомври е кулминационната точка на честванията, с които Софийският университет (СУ) „ Св. Климент Охридски “ - най-старото висше учебно заведение в България, отбелязва своята 135-годишнина. Това заяви пресцентърът на висшето учебно заведение.

„ В празничната за Алма матер година за следващ път ще напомним на днешна България, че академичната концепция и академичната общественост постоянно ще бъдат стожер на публичното развиване и прогрес. В този ден преподавателите, студентите и чиновниците ще показват престижа на една институция и достолепието на една общественост. Софийският университет е заслужил това право. Академичната му общественост има привилегията да съобщи обществено, че образованието е един от най-важните цели на днешна България и чака ясни знаци, че е чута и разбрана, а справедливите упования - задоволени “, означават от СУ.

Откриването на академичната година ще стартира на 2 октомври с празнично шествие на студенти и преподаватели, което ще тръгне в 10:00 ч. от Ректората и ще премине през някои от най-знаковите места в столицата, с цел да стигне пред катедралния храм „ Св. Александър Невски “, където тържествено ще бъде обещано началото на академичната образователна година.

Празничното шествие, отпред на което ще застанат ректорското управление и Академичният съвет, ще премине по маршрута: бул. „ Васил Левски “ - бул. „ Цар Освободител “ - ул. „ Г. С. Раковски “ - ул. „ Оборище " - площад „ Св. Александър Невски “.

Ректорското управление на Софийския университет ще сервира цветя и венци пред паметниците на патрона Св. Климент Охридски, на донорите Евлоги и Христо Георгиеви, и на Паметника на Незнайния боец.

В 10:45 ч. на площад „ Св. Александър Невски " ще стартира церемонията по откриването на 135-ата академична образователна година на Софийския университет.

Гост на празника на Алма матер ще бъде президентът на Мрежата на европейските столични университети (UNICA) проф. Сорин Кострейе. В шествието ще се включат и възпитаници и преподаватели от двата лицея към Софийския университет - Националната гимназия за антични езици и култури, и Националната природо-математическа гимназия, както и духов оркестър и мажоретен състав към Първа британска езикова гимназия.

На 3 октомври от 18:00 ч. в зала „ България “ ще се състои тържественото честване на 135-годишнината от основаването на Софийския университет. Ще има и концерт на камерния отбор „ Софийски солисти “, под диригентството на проф. Пламен Джуров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg